Zihin Geliştirmek İçin Kolay Uygulanabilecek 15 Yöntem

Aşağıda, maddelerle sıralanmış olarak zihninizi geliştirmek için bazı önerilerde bulundum. İşinize yaraması dileğiyle paylaşıyorum. Keyifli okumalar…

 

1- Günlük koşuşturma içinde, farkında olmadan pek çok fikir üretiyoruz. Bunları yazmadığımız için de sabun köpüğü gibi yok olup gidiyor. Bu yüzden her gün, ürettiğiniz fikirleri not edin. Kendinizi fikir üretme konusunda zorlayın. Ortaya çıkanlara kendiniz bile inanmayacaksınız.

2- Günlük gazeteleri okuyun, dergilere göz atın. İnternet, bu anlamda çok büyük bir bilgi kaynağı olabilir. Çoğunlukla bilgi kirliliği yaratsa da araştırdıkça kaliteli içerik üreten siteleri bulma şansınız yüksek. Kısacası okuyun. İş hayatınızla ilgili gelişmelerden uzak kalmamak için alanınıza ait yayınları da okumaya özen gösterin.

 

3- ‘Televizyon izlemeyin’ demek bazılarımız için ütopik bir istek olabilir. Bağımlılıklarda da olduğu gibi bünye tolerans geliştirdiğinden izledikçe daha fazla izlemek istersiniz. Bu sebeple bünyeyi şaşırtın.  Sık izlediğiniz kanalları yüzüncü-beş yüzüncü kanallara atın, sonra da nerede olduğunu unutun 🙂 İzleme alışkanlığınızı doyurmak içinde ilk sıralara farklı kanallar koyun. Haber kanalları, belgesel kanalları, çocuk kanalları vs bir süre alışkanlıklardan kaynaklı bu kanalları izleyeceksiniz fakat zamanla bu davranışınız da sönecektir. Diyetisyenlerin, şeker tüketmeyin örneği gibi oldu bu öneri 🙂

4-Sosyal medyada sürekli takip ettiğiniz kişileri, fenomen olanları, sizin takibiniz, beğeniniz ve yorumlarınızla, üzerinizden sinsice ya da açıkça para kazanmaya çalışanları takip listenizden çıkarın. Zamanınızın sömürülmesine engel olun. Bunun yerine kişisel gelişim hesaplarını  ya da çeşitli konularda ufkunuzu açacak bilgiler sunan hesapları takip edin.

 

5- Yeni bilgilere aç olun. Kaç yaşında olursanız olun öğrenmeye hevesli olun ve öğrendiklerinizi paylaşın. Yeni öğrendiğiniz bilgiyi, günlük hayatta etrafınızdakilerle paylaşın. Böylelikle fikir alışverişinde bulunmanıza ve farklı görüş açılarını gözlemleyerek gelişiminize fayda sağlamış olursunuz.

 

6- Listeler yapın. Ama şurada belirttiğim anlamda listelerden bahsetmiyorum. Araştırmak istediğiniz konuları listeleyin ve bunlara nasıl ulaşacağınız konusunda uyanık olun.  Eliniz değmişken, bir listede, gerçekleştirmek istediğiniz hedeflerle ilgili yapın.

7- Elinizdeki teknolojiyi verimli kullanın. Akıllı telefonları, sadece resimleri ‘like’ lamak, ‘kankalar’ ile sohbet etmek amacıyla kullanmayın. Bazı programlar indirin. Not yazma uygulamasına günlük ürettiğiniz fikirleri ya da listelerinizi yazabilirsiniz. Drive uygulamasını kullanın hesaplarınızı tablet, telefon ve bilgisayarınızda senkronize edin. Not ettiklerinize her yerden ulaşın ya da küçük bir defter kullanın.

 

8- Gece uyumadan önce başarılı olduğunuz, iyi yaptığınız becerilerinizi düşünün.  Bu, bir sonraki güne motive uyanmanızı sağlar.

 

9- Hareket edin. Spor yapın. Koşun, olmadı hızlı yürüyün. Böyle anlarda daha önce düşünmediğiniz fikirler bulma şansınız yüksektir.

 

10- Büyükleri dinleyin. Yaş olarak büyüklerden bahsetmiyorum sadece. Hedeflediğiniz konuda sizden önde olanların deneyimlerini dinleyin. Danışmalarım da öğrencilerime; Üç yıl  ya da beş yıl önce kendini nasıl görüyordun?  Hangi hatalarından ders çıkardın? gibi sorular sorarım. Bu bilgiler bana,  diğer zamanlar için,  o yaş grubu öğrencilerimle çalışırken sunacağım örneklerde çeşitlilik sağlar.

 

11- Her gün aynı yoldan eve dönmeyin, yolunuzu değiştirin.  Her zaman aynı kafeye gitmeyin. Her yaz aynı şekilde tatil planı yapmayın. Farklılıkları keşfedin.

 

12- Candy Crush oynamayın 🙂  ya da benzer oyunları. Sudoku çözün, puzzle yapın, alzheimeri önleyici etkinlikler yapın.

13- Yeni hobiler edinin. Hafta sonu kendiniz için özel zaman yaratın. Hobinizle uğraşın. Kendinize özel zaman ayıramıyorsanız, genel zamanda hobilerinizle uğraşın. Örgü örün, ahşap ya da çini boyayın, resim ya da maket yapın, balık tutun,diğer seçenekleri sizin hayal gücünüze bırakıyorum. Ancak mutlaka kendiniz için bir şeyler yapmayı ihmal etmeyin.

 

14- Sürekli sağ elinizi kullanıyorsanız arada sırada sol elinizi kullanın. İşlerinizi sol elinizle yapmayı deneyin.

 

15- Bazı araştırmaların da ortaya koyduğu gibi alışkanlıkların değişmesi, beynin farklı bölgelerinin çalışmasını tetiklemektedir. Sizi geliştirmeyen alışkanlıklarınızı değiştirin yerine başka alışkanlıklar koyun. Zihninizi geliştirmek için üstteki maddelerden size en uygun olan ile hemen şimdi başlayın. Gerisi gelecektir.

Dilek Söylemez

Psikolojik Danışman

 

 

 

 

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: