SORU CEVAP YÖNTEMİ NEDİR ? NASIL YAPILIR ?

Soru-cevap, öğretmenin formule ettiği soruları öğrencilerin sözel olarak yanıtmalarına dayanan bir öğretim yöntemidir.Bu yöntemde iyi bir öğretmen neyi, ne zaman soracağını bilmeli, ayrıca öğrencileri de belli bir çerçeve içerisinde tutmalıdır.
Yine öğretmen soruları ile öğrencilerin yalnızca gerçek hatırlama ile yanıt vermelerini değil, düşünmelerini de sağlamalıdır. Sorular öğrencilerin kendi kognitif yeteneklerini kullanmalarına imkan hazırlamalıdır. İyi bir soru sorma tekniği öğrencilerin düşüncelerine, değerlendirmelerine ve yaratıcılıklarına imkan sağlamalıdır.
Faydaları:
1-Soru – cevap yönteminin amaçları :
Analitik düşünceleri uyarma.

Öğrenci güçlüklerini tanılama.

Özel amaçlara doğru gelişmeleri tespit etme.

Öğrencileri güdüleme.

Kavramları açıklama.

Yeni değer ve tutumları cesaretlendirme.

Düşünmeye özel bir yön verme.

Sonuçların nedenlerini açıklama

Öğrencileri kendi kendilerini değerlendirmeye cesaretlendirme.

Kavramları uygulatmaya cesaretlendirme.
2-Öğretmen soru – cevap yöntemini dört tür düşünme etkinliğinde bulunmak için kullanabilir: Hatırlama, yargılama, karar verme ya da değerlendirme ve yaratıcı düşünce.
3-Sorular bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme düzeylerindeki öğrenmeyi ölçme amacıyla kullanılabilir.
4-Öğretim sürecinde öğretmen için geri dönüt sağlar.Bu geri dönüt hem tüm olarak sınıfı, hem de her bir öğrenciyi anlama olanağı verir.
5-Öğretmen soru – cevap yöntemini bir anlamda kontrol aracı olarak kullanabilir. Öğrenci her an kendisine soru sorulacağını bildiği için sürekli dersle ilgilenir.
Sınırlılıkları:
1-Bilgi vermek için anlatım yöntemine göre daha yavaş bir yöntemdir.
2-Belirli tip öğrenmeyi ölçmek için soru hazırlama güçtür.
3-Yanlış cevaplar çok sık olursa zaman kaybına neden olabilir.Bu durumda bazı öğretmenler ” iyi öğretim yapamıyoruz” hissine kapılabilirler.
4-Sorulara sürekli tüm ve doğru yanıt verememe öğrencinin kendine güvenini azaltır.
En İyi Kullanım İçin Rehber İlkeler:
1-Soru hazırlama tekniğini bilme:
Sorular istenilen cevaba göre şekillendirilmelidir.

Basit,kolayca takip edilir ve anlaşılır olmalıdır.

Açık bir amacı olmalıdır.Eğer soru belirsizlik taşıyorsa, cevabı da bir anlamı olmaksızın belirsiz olacaktır.

Öğrenciden ne bekleneceği konusunda kararsız olunmamalıdır.Sorunun özel amacı her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

Sorunun cevabının genel,kişisel fikir veya tutumları gerektirmesinden kaçınılmalıdır.

Soru asla cevabı ima etmemelidir

Her soru yalnızca bir fikir kapsamalıdır.

“Evet” ya da “hayır” cevaplarıyla geçiştirilecek sorulardan kaçınılmalıdır.

Sorular öğrencilerin kabiliyetlerine uygun olmalıdır.Öğrencilerin bilemecekleri kadar zor soru sormanın ibr anlamı yoktur.Çok basit sorular sormak da anlamsızdır.

Öğrencilerin tahminen cevaplıyabilecekleri sorular da hazırlanmamalıdır.

Kim,niçin,hangisi,neden,nasıl,ne zaman,nerede gibi kilit soru kelimelerin kullanılmasına özen gösterilmelidir.
2-Soru sorma tekniğini bilme:
Sorular tüm sınıfa sorulmalı,biraz beklenmeli,sonra cevap vermek isteyen öğrencinin ismi söylenmelidir.Böylece öğrencilerin tümü sorulan soruları dinleyecek ve cevaplamaya çalışacaktır.

Sorular tüm sınıfa dağıtılmalıdır.Öğrencilerin isimlerini alfabetik olarak,sıradan,sınıfın önünden ya da arkasından başlayarak söylemek gibi sabit kalıplardan kaçınılmalıdır.Soruları sınıfa yaymak öğrencilerin başka işle meşgul olmalarını önleyecektir

Soruyu yalnızca bir öğrencinin cevaplamasına izin verilmelidir.

Cevap için uygun bir zaman tanınmalıdır.Öğrencilerin yanıtlarını formüle etmeleri için zamana ihtiyaçları vardır.Ancak gereğinden fazla zaman tanıma hem zamanı boşuna harcama,hem de diğer öğrencilere haksızlık olacaktır.

Öğrencilerden tam yanıt beklenmelidir.Önemli noktaları eklemek için soruyu cevaplamamalı,ya da aynen tekrarlamamalıdır.Aksi takdirde öğrenci cevabın,sonunda öğretmen tarafından toparlanacağını bilirse arkadaşlarının cevabını ilgiyle dinlemeyebilir.Eğer öğrenci tam cevap vermekte güçlük çekiyorsa başka bir öğrencinin ona yardım etmesi sağlanmalıdır.Eğer öğrenci soruyu çok alçak sesle cevaplıyorsa sınıfın tam aksi tarafındaki bir öğrenciden cevabı yüksek sesle tekrarlaması sağlanmalıdır.
Öğrenciler soru sormaya isteklendirilmelidirler.Öğrencilerin de soru sormaya yönlendirilmeleri konuya ilgilerini artıracağı gibi,diğer öğrenciler için de iyi bir uygulama olacaktır.Öğrencilerin sorularını formüle etmelerine yardım edilmelidir.

Sık sık sınıfça cevaplamalarına izin verilmemelidir.Bu uygulama sınıfın kontrolünün kaybedilmesine neden olabilir.

Doğru cevap veren öğrencinin davranışı “iyi” , “güzel” gibi sözlerle pekiştirilmeli,ancak yanlış cevap veren öğrencinin de sınıf önünde utandırılmasından sakınılmalıdır.Aksi takdirde bu tip öğrenciler diğer soruları cevaplandırmaktan kaçınacaklardır.

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: