Eğitimcilere Tatil Önerileri

Eğrisi doğrusu, iyisi kötüsüyle bir eğitim yılı daha geride kaldı. Şimdi tüm öğretmenler için dinlenme zamanı. Dinlenme ama yeni yıl için de enerji depolama zamanı! Bu zamanı en verimli şekilde geçirmek için eğitimci kimliğinizden bir nebze olsun çıkıp birey olarak kendinizi nasıl besleyeceğinize dair planlar yapabilirsiniz.
 
Yoğun ders, sınav, not ve toplantıların ardından en iyi gelecek ilk etkinlik bir tatil olabilir. Muhtemelen bu konudaki planlar yapılmıştır. Dinlenmek, tatil yapmak önemli, bunun yanında kişisel olarak kendinizi geliştirebileceğiniz etkinliklere de zaman ayırmak yerinde olur.
 
Bir eğitimcinin kendi alanı ile ilgili gelişmeleri yenilikleri takip etmesi ne kadar değerli ise, kendi alanı dışında da ilgi duyduğu bir konu hakkında kendini geliştirmesi bir o kadar değerlidir. Bu, hem kişinin rahatlamasını hem de ruhsal olarak iyi hissetme halini sağlar. 
 
Bu tatil döneminde ilgi duyduğunuz bir alanla ilgili kursa katılmak, bu konu ile ilgili dergiler, kitaplar okumak, yeni bir şeyler üretmek zihnin otomatik yollarının değişmesini ve farklı bakış açısına sahip olmayı pekiştirir. Bir müzik aleti çalmayı öğrenmek, yıllardır ertelenen o aşçılık kursuna katılmak, hobileriniz için workshoplara katılmak farklı insanlar ve farklı dünyalara kapılar açabilir. Okuyunca basit ve uğraşması önemsiz gibi gelen bu etkinlikler hakkında biraz durup düşünmenizi isterim. Hep istediğiniz ama çeşitli sebeplerle ertelediğiniz o şey ne ise kendiniz için buna değmez mi?
 
Haftalık program belirleyip yaşadığınız şehri turist gibi gezerek tarihi hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Özellikle İstanbul’da bulunacaksanız yazarların, tarihçilerin düzenlediği gruplarla tura çıkmak şehre farklı gözle bakmanızı sağlayabilir.
 
Eğitim ciddi bir iştir ve bu işi yapan öğretmenlerimiz, üzerlerindeki ağır yükleri biraz olsun hafifletmek için özellikle kendi kişisel gelişimlerini önemsemeli ve bu doğrultuda ruhsal açıdan rahatlatacak faaliyetleri alışkanlık haline getirmelidir.
 
 
TATİL ÖNERİLERİ
 
İstanbul’da bulunan bazı müzeler:
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
Galata Mevlevihanesi Müzesi
İstanbul Fethiye Müzesi
Kariye Müzesi
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
Aşiyan Müzesi
(Tüm müzeler hakkında detaylı bilgiye www.muze.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
 
Önerilen Belgesel ve Filmler: 
“Asya’nın Kandilleri” , “Batıya Doğru Akan Nehir”, “3 Idiots”, “AmericanTeacher”, “Billy Elliot”, “Can Dostum”, “Canım Öğretmenim / Monsieur Lazhar”, “İki Dil Bir Bavul”, “Kara Tahta”, “Ölü Ozanlar Derneği”, “Kör Nokta”, “Patch Adams” ve “Yerdeki Yıldızlar” 
 
Önerilen Kitaplar:
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı – Stephen R. Covey’in 
Bir Bilim Adamının Romanı – Oğuz Atay
Okulsuz Toplum – I. Illich
Hızır’la Kırk Saat –  Sezai Karakoç
Beni Ödülle Cezalandırma – Özgür Bolat
İnsanın Anlam Arayışı – Victor Franklyn
Duygusal Zeka – Daniel Goleman
Simyacı – Paulo Coelho
Yaratma Cesareti – Rollo May
Düşünen Sınıf İçin Öğretme Ve Öğrenme Yöntemleri- A. Crawford, W. Saul, S. Matthews , J. Makinster
 
Okullarda öğretmen ve idareciler, öğretim dışında da rol model olarak pek çok konuda öğrencilerine katkı sağlayabilirler. Kitap okumak bunlardan biri, yazıyor olmak ise bunun taçlandırılmış halidir. Eğitimcinin kendi alanında ya da ilgi duyduğu başka bir konuda yazılar yazması öğrencisi için çok iyi bir örnektir. Ayrıca diksiyonu ve hitabeti düzgün bir eğitimci öğrencisinin dikkatini uzun süre yakalayabilir. Bu anlamda tatil dönemi, dili-hitabeti etkin kullanma ve yazma eylemleri içinde gelişme fırsatı yakalanacak yegâne zamanlardır.
 
Sevgilerimle 
Dilek Söylemez
Psikolojik Danışman
 

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: