PLANLAMA

*Aktif öğretim ilkelerine uygun ve öğrenilecek konularla ilgili olarak taslak planlar hazırlamalıdır:
Evde en ince detayları da içine alabilen sağlıklı bir taslak plan hazırlamalı ve bu planı sınıfta öğrencilerle inceleyip eklenecek konuları görüşmeli, plana genel bir yapı ve işlerlik kazandırarak ve bu plana göre öğrenim çalışmalarını yürütmelidir.
Bireysel öğretim tekniğine uygun olarak kendi kendine çalışılacak konularda yararlanılabilecek kaynak dökümanların yerleri, adları, sayfa numaralarını gösterir listeleri hazırlamalı ve sınıfın uygun bir yerine asmalıdır.
Eldeki kaynak ya da materyalleri sağlayıp sınıfta bulundurmalıdır.

*Günlük planlar detaylı yapılmalıdır.

Günlük planlar plan yapmış olmak için yapılmamalıdır. Amacına hizmet etmelidir. Planı angarya olarak görüp “önemli olan sınıfta öğrenciye ne verebildiğimdir” diyen ve plan yapmayan anlayış kaybolmalıdır.

Dersin çalışma planı, okul kitaplığında bulunan başvuru kitaplarının adları ve numaraları, diğer kaynakların listesi, deney araç ve gereç listesi, bunların bir örneğinin nasıl yapılacağı vb. şeyler önceden ve noksansız bir biçimde hazırlanmalıdır. Aksi takdirde öğretimden beklenen sonuç alınamayacağı gibi öğretmene olan güvende kaybolur. Yıllık çalışma planlarındaki konuyu bir hafta önceden takip ediniz. Sınıfta yapacağınız çalışmaları önceden kafanızda tasarlayınız.

*Dersi diyalog üzerine planlayınız.

Her şeyi öğretmenin yaptığı, öğrencilerin sadece oturduğu bir yöntemde mutlaka problemler çıkacaktır. Her öğrenciye sorumluluk ve konuşma fırsatı verin. Öğretmen ders verirken, öğrencinin sessiz ve uyuklar bir halde oturduğu zamanlar artık geçmiştir. Şimdi o da konuşuyor; neşeli ve aktif bir şekilde kendi öğrenimi için öğretmen ile işbirliği yapmak istiyor. Zekasının kıvraklaşması ve kuvvet kazanabilmesi için bu şarttır. Öğretmenin sıkıldığı, uyuklamaya başladığı anları iyi hissedip sırayı onlara vermelisiniz.

*Bütün yönleriyle geliştirmeye dönük işler planlanmalıdır:

Aktif öğrenme temeline dayanılarak yaptırılacak çalışmaların çocuğun ilgi ve isteklerine, ihtiyaçlarına uygun olmaması mekanik ve otomatik etkinliklere hizmet eder. Bu da aktifliğin gereklerine, fiziki ve ruhi yetenekleri ile bir bütün olarak geliştirmeye yarayan öğrenme amaçlı hareket ve etkinliğe sevk etmez. Öğrenme amaçlı, serbest karakterli bedensel ve ruhsal bütünleşmeyi geliştirecek işler yaptırılmalıdır. “Öğrenci için, öğrenci yararlı etkinlikte bulunacak ve etkinlik öğrenciden çıkacak…”

*Dersinizin araları yakın olsun.

Okul yönetimi ile iletişime geçerek aynı sınıfa olan derslerinizin aralarının en fazla bir gün olmasına çalışınız. Uzak ara iki yönlü ilgi ve performansı düşürecektir. Aynı zamanda günün hangi saatinde daha çok konsantre olduğunuzu düşünüyorsanız, ders programlarınızı yine bu saate aldırmaya çalışınız.

*Ders dışı etkinlikler planlayınız.

Konularla ilgili olarak çeşitli kurum ve kuruluşlara, ilginç mekanlara geziler düzenleyiniz.

*Okulda saklama dolabı edinin.

Gerekli dökümanlarınızı, yazılı kağıtlarınızı, eşya araç ve gereçlerinizi saklamak ve gerektiğinde kullanmak için dolaplardan yararlanabilirsiniz.

Oğuz Akbaba
Psikolojik Danışman

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: