ÖSS'de MATEMATİK NEDİR NASIL YAPILIR

Matematik ve Geometri dersinin sayısal puanın oluşumundaki katkısı %42,eşit ağırlıkta %34 ve sözel puanda %10’dur.Her üç puan türü için de yüzdelik oran açısından son derece yüksek değere sahip bir ders bir ders olan matematik ve geometrinin sorularının ciddiyetle çözülmesi öğrenciye sınav kazanma açısından büyük bir avantaj sağlayacaktır.Dolayısıyla böyle önemli bir dersin sorularını çözmeden sınavın kazanılması pek mümkün gözükmemektedir.
Biraz zor ama önemli olan zoru başarmaktır.Kolay olanı herkes yapar.Düğümü çözen dersin matematik olduğunu söylemek hiç de yadırganacak bir durum değil.Özellikle sözel ve eşit ağırlıkta sınava girenlerden biraz matematiği olanlar diğerlerini kolayca elemektedirler(Fenden girenler zaten başarmak zorundalar kazanmaları için…)
ÖSS bir sıralama sınavı olduğundan soruların zorluk dereceleri,yani zor veya kolay olması önemli değildir;Çünkü bu durum herkes için geçerlidir.Yine bu,sadece puanı değiştirir;esas olan sıralamayı değiştirmez.
ÖSS’deki matematik soruları içinde soru yoğunluğu bulunan konular;”sayılar,problemler,üçgen,dörtgen,çember ve doğrunun analitiği”dir.
ÖSS’de sorulan matematik-geometri soruları özellik açısından ezber bilgiye dayanmayan,pratik düşünmeyi ve hızlı yorumlamayı gerektiren,aynı zamanda hatasız işlemler ile sonuca varılamasını sağlayan sorulardan oluşmaktadır.Bunun için,öğrencilerin matematik-geometri çalışırken aşağıda anlatılacak olan yöntemi takip etmeleri büyük fayda sağlayacaktır.
Özellikle yapılan denemeleri,ÖSS’de matematik drsi için ayrılan sürede yapmak gerekmektedir.Bu zaman uygulaması öğrencilerin,kısa zamanda daha çok soru yapmalarına,dolayısıyla soru çözme hızlarının artmasını sağlayacaktır.Matematik sorularını,ayrılan sürede çözdükten sonra,her bir soruyu ayrı ayrı aşağıdaki şekilde analiz etmek,öğrencilerin bu dersteki başarılarına inanılmaz ölçüde fayda sağlayacaktır.

*Soru size hiçbir şey ifade etmiyor ise bu soruyu içeren konuyu tekrar,adım adım çalışmanız gerekir.
*Çözemediğiniz sorulardan sonra hemen cevap anahtarına bakmak yerine,soru üzerinde tekrar tekrar düşünüp,yapmak için çok uğraşıp en son çare olarak cevap anahtarına bakmalısınız.
*Sorunun çözümünde yorum hatası yaptıysanız,geri dönüp konuyu tekrar gözden geçirmeli ve hatanızın ne olduğunu öğrenip kısa zamanda bunun telafisini yapmalısınız.
*Sorunun çözümünde,çözüm yolunuz doğru olduğu halde işlem hatası yaptığınızdan doğru sonuca ulaşamadıysanız hatanız her ne ise altını çizerek bir yere not etmeli ve bir sonraki sınavda aynı hatayı yapmamaya çalışmalısınız.
*Konuyu çok iyi bilmekle,o konuyla ilgili soruları yapabilmek farklı şeylerdir.Konuyu iyi bildiğiniz halde,o konuyu içeren soruları çözemediyseniz konuyu iyi bilmeniz size tek başına katkı sağlamaz.Ancak bu ikisi bir araya geldiği zaman yani konuyu iyi bilmek ve o konuyla ilgili çok fazla soru çözmek gerçekleştiği zaman sonuç sizin lehinize olacaktır.

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: