ÖSS SINAVI GÜNÜ VE SINAVDA NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ

Sınava hazırlanan bir öğrenci olarak; bu güne kadar hiçbir sınava girmediniz. Bu sınavda sonuçta bu  güne kadar öğrendiklerinizi kapsayan bir sınavdır. Sorulacak olan soruların hepsinin mutlaka işlenen ders konularından olacağını bilin. Sizde buna göre gerekli çabayı harcayarak hazırlıklarınızı yeteneğiniz ölçüsünde yapın.

Bu sınav sizin için bir dönüm noktasıdır. Gelecekte toplum içinde yer alacağınız rolün ve statünün belirleneceği bir sınavdır. Şunu da bilin, her şeyin sonu bu yıl gireceğiniz sınava bağlı değil. Başarısız olursanız eksikliğinizi görmüş olacaksınız. Ve bunu dikkate alarak yeni yöntemlerle çalışmalarınıza devam etmelisiniz. Daha gençsiniz her şey için zamanınız var. Sınavın amaç değil araç olduğunu bilin. Başarısızlığı değil başarıyı isteyin. Sınavda bunun için bir fırsat. Sizde bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmelisiniz.
· Bir çok şey öğrendiniz. Bildiklerinizi yapabileceğinize inanın.
· Mutlu bir insan olun. Kendinizi sevin. Üniversiteyi kazanamazsanız da başka alanlarda başarılı olabilirsiniz.
· Arkadaşlarınızdan daha yüksek puan almak sonuçsuz bir düşüncedir. Siz kendi yapabileceklerinizi gerçekleştirmeye çalışın.
· Başkalarının sizden olan beklentilerini önemseye bilirsiniz ancak kendi isteklerinizi gerçekleştirirseniz dolaylı olarak onların isteklerini de gerçekleştirmiş olursunuz.
· Kendinizi kafası ve yeteneksiz olarak görmeyin.
· Kendinizle barışık olduğunuz sürece her şeyin daha iyi gideceğine inanın.

ÖSS SINAVI GÜNÜ VE SINAVDA NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ

1. Sınav saatine yakın kalkıp telaş-kaygı yaratmayın. Daha da erken kalkıp besleyici; enerji verici bir kahvaltı yapın. ( Hafif bir müzik dinleyerek )
2. Sınavda gerekli belgeleri, en az iki adet yumuşak uçlu kurşun kalemi, yumuşak kaliteli bir silgiyi ve bir kalem tıraşı ( kullanılışını önceden deneyin ) alarak sınav yerine 30 dk. Önce gidin.
3. Sınavı başaracağınızı kendinize telkin edin.
4. Bu sınava bir tek siz girmiyorsunuz. Orada var olan diğer kişilerin durumu da sizinki gibidir.
5. Sınav başlamadan önce, tuvalet, su gibi ihtiyaçlarınızı karşılayın.
6. Görevlilerce sınavda yapılacak açıklamaları iyi bir şekilde dinleyin, anlayamadığınız yerleri sorun.
7. Size verilecek olan cevap kağıdıyla ilgili kotlamaları dikkatli, eksiksiz olarak doldurun. ( ad-soyad, adres, okul, doğum tarihi, imza, kitapçık türü, ÖSS numarasını ve adınızın, soyadınızın size ait olup olmadığını kontrol edin. Değilse görevlileri uyarın. )
8. Soru kitapçığı üzerine, adınızı – soyadınızı, ÖSS numaranızı ve sınav salon numarasını yazınız.
9. Soru kitapçığı üzerindeki açıklamaları okuyup, sayfaların eksik olup olmadığını, kitapçık türünün ön sayfada yazılı olan ile iç sayfalarda yazılı olanların aynı olup olmadığını kontrol edin.
10. Tercih edeceğiz Yüksek Öğretim Kurumu hangi puan türünden öğrenci alacaksa o puan türünün hesaplanmasında ağırlığı oluşturan testten cevaplamaya başlayın.
11. Teste başlamadan önce o bölüme ait açıklamaları okuyarak o teste ve diğer teste ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini belirleyin.
12. Zaman yetmez diye bir şey düşünmeyin. Çünkü size verilen toplam süre mutlaka soruların çözümlerine göre görevlilerce hesaplanarak belirlenmiştir. Herkes eşittir. Kimseye size verilenden fazla süre verilmiyor. Zaman yetmemesi soruların cevaplarını bilip bilmemeye, çabuk yada geç bulmaya bağlıdır. O zaman şunlara dikkat etmelisiniz.
a ) Soruyu dikkatlice okuyup anlamaya çalışın.
b ) Esas olanın bildiklerinizi yakalamak olduğunu düşünün. Bir iki tekrarla anlayamadığınız, cevabını bulamadığınız soruya bırakıp sonraki soruya bakın. Böylelikle oyalanmamış olursunuz . bildiklerinizi tam yaptıktan sonra mutlaka sınavın son saatlerinde artı zamanınız olacaktır. Atladığınız sorulara bu zamanda bakmanız avantajlı olacaktır.
c ) soru kökleri sorunun anlaşılmasında önemli yer tutar “……….değildir ?”, “……..yoktur?” “…………….beklenmez?”, “………….en önemlidir?”, “……………..olamaz? v.b.
d ) soruyu anlayamadığınız zaman önce soru kökünü sonra seçenekleri okuyun. Daha
sonra da seçeneklerin ışığında soruyu bütünüyle inceleyin.
e ) Uzun sorulardan korkmayın çünkü bu tür sorular iyi açıklanmıştır.
f ) Paragraf ya da parçaya bağlı sorularda önce alttaki soruyu okuyun.
g ) soruların zorluk dereceleri şöyledir; – çok kolay % 10
– kolay % 20
– normal % 40
– zor % 20
– çok zor % 10
Buna göre tüm soruları cevaplamaya bilirsiniz. Bu da doğaldır. Normal +kolay+çok kolay olan derecedeki soruları yapmanız demek soruların % 70’ini başarmanız demektir. ( zaten bilinen sorular kolay demektir. )
h ) sorulardaki şekil v.s. tekrar çizerek zaman kaybetmeyin.
ı ) sınav sırasındaki dikkatiniz dağılabilir. Soruyu tekrar okumak yerine dikkatinizi toplamak için kalemi bir süre bırakıp 10-15 sn. dinlenin. ( derin nefes alma, gözleri kapama gibi )
13. İlk doğru gördüğünüz seçeneği hemen işaretlemeyin, tüm seçenekleri okuyun. Çünkü en doğrunun istendiği bir soru ise ilk seçtiğiniz ne kadar doğru olsa da en doğru olmayabilir.
14. Cevap kağıdına, doğru yerlere, kaydırma yapmadan kotlama yapın. Bunun için soru kitapçığındaki her sayfa için şu işlemi yapın. Önce o sayfadaki soruların cevaplarını soru kitapçığı üzerinde işaretleyin, sonra o sayfadaki sorular bitince cevapları cevap kağıdına topluca işaretleyin. Sonra da bir sonraki sayfada yer alan sorulara bakın. Bu arada yapamadığınız, sınav sorularına da tekrar bakıp, soruların yan tarafına
işaret koyun.
15. Yanlış cevapların, doğrulardan götüreceğini hepiniz biliyorsunuz. Bu nedenle kesinlikle bilmediklerinizi bir takım oyunlarla ( kura çekme gibi ) işaretlemeyin. Ancak, emin olmadığınız sorular için önce doğru olmayanları eleyin. En az iki seçeneğe indirgediğinizde doğruyu bulmanın daha kolay olacağını bilin. Bir soruda yer alan doğruyu bulma 5 te 1′ dir. Demek ki yanlışı bulmak daha kolay (rasgele işaretleyerek)
16. Yukarıda yer alan yapacakların dışında aklına gelen diğer şeyleri sınav öncesinde rehber öğretmenine danış

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: