Bebeklerde Güvenli Bağlanma İçin Ailelere Öneriler

Temel güven duygusunun oluşması için, ilk yıllar, ebeveynin nasıl bakım verdiği çok önemlidir.

Bir bebek dünyaya geldiğinde en önemli ihtiyacı güvende hissetme ihtiyacıdır.

Bu sebeple tüm gereksinimleri zamanında ve doğru olarak karşılanmalıdır. Eğer bu gerçekleşmezse temel güven duygusundan yoksun kalır.

Gelişim döneminde bir basamak sağlıklı tamamlanamazsa diğer gelişim dönemlerinde çeşitli semptomlarla karşılaşılabilir.

Temel güven duygusu için ailelere öneriler:

  • Ebeveynlerin duygusal durumları denge içinde olmalı. Eğer anne baba kendi içindeki ihtiyaçları bilmezse çocuğuna faydalı olamaz. Aynı zamanda eşler arasında iletişim dayanışma dengeli şekilde olmalıdır. (Bu biraz daha derin bir konu olduğu için ayrıntılı olarak başka bir yazıda değinmemi isterseniz iletişim kanallarından bana bildiriniz)
  • Bebeği tutuş: Eğer anne baba çocuk sahibi olmaya hazır değilse sevgi şefkat göstererek bebeği kucaklama konusunda yetersiz kalabilir.
  • Beslenme, uyku, özbakım: Anne ya da bebeğe bakan kişinin bebeğin ihtiyaçlarını doğru anlaması çok önemlidir. Aç, uykulu ya da bezinin değişmesi doğru zamanda yapılırsa bebek kendini geldiği dünyada güvende hisseder. İhtiyaçlarım karşılanıyor, seviliyorum duygusu gelişmeye başlar.
  • Tensel temas, sevgi dolu ses tonu, gülümseme bir bebek gördüğümüzde doğal olarak verdiğimiz tepkilerdir. Ancak kimi zaman bakım verenin ruh hali bunları yapmasına engel olabilir. Bu sebeple bakım veren kişinin (anne,baba,bakıcı vs) ruhsal dengesi çok önemlidir.
  • Alt değiştirirken kurduğumuz cümleler ve yüz ifademiz de çok önemlidir. Alt değiştirmek keyifli bir eylem olmayabilir ancak 10 aylık bir bebeğe ‘ne kötü kaka yapmışsın’ demek, şaka bile olsa, yapılmaması gereken bir davranıştır. Çünkü bu yaş dönemi soyut düşünemediği için şaka yaptığını anlayamaz.
  • Eşler arasındaki destek, olumlu iletişim dili de bebeğin geldiği dünyayı güvenli görmesi için önemlidir. Evde yüksek ses, gerginlik var ise bu huzursuzluk mutlaka bebeğe geçecektir.
  • Ağladığında yanına gidip ağlamaya sebep olan durumu kontrol edip gidermek de güven ihtiyacını sağlar.
  • Sağlık kontrollerinin yapılması da bir rahatsızlığı varsa bunu önleme açısından çok önemlidir.

Unutmayın, bebekler ihtiyaçları tam ve doğru şekilde zamanında karşılandığında geldikleri dünyanın güvenli olduğunu, kendilerinin kabul gördüğünü ve sevildiğini hissederler.

Bu hisle büyüyen bebekler bir sonraki gelişim dönemine ve hatta hayata çok daha güçlü başlangıç yapmış olurlar.

Çocuk psikolojisi hakkında çeşitli konularda bilgi verdiğim e-kitabıma aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://play.google.com/store/books/details/YETERL%C4%B0_ANNE_BABA?id=WCRIDwAAQBAJ

Sevgilerimle

Dilek Söylemez

İletişim:

www.instagram.com/dileginimgeleri

www.facebook.com/dileginimgeleri.dileksoylemez

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: