Bebeğini Sütten Kesmek İçin Annelere Pratik Öneriler

Görsel www.google.com adresinden alınmıştır.

Emzirme ve emzirmeyi sonlandırma annelik yolculuğumuzda sabaha kadar konuşacağımız yegâne konulardan biridir. Bu konuda herkesin deneyimi farklı olduğundan herkes kendince fikir sahibidir. Bu yazımda size emzirme, süt arttırma yöntemlerinden bahsetmeyeceğim. Deneyimlerimden kaynaklanan fikirlerimi de sunmayacağım. Bırakalım bu konuda en doğrusunu uzmanları anlatsın. Biz de sadece gerçek uzmanları dinleyip önerilerine göre karar verelim. (Sosyal mesajı verdikten sonra asıl konuya geçebilirim)

Emzirmeyi sonlandırmaya psikolojik açıdan bakalım:

Sütten kesme, anne ve bebek arasındaki -daha önceki yazılarımda bahsettiğim- simbiyotik bağın kopmasının en gözle görülür halidir. Gerçi o bağ psikolojiktir ve çocuk evlense de bazen kopmayabilir. 🙂

Sütten kesme eylemi, hem anne hem de bebek için oldukça karmaşık duygu durumlarını da beraberinde getirir. Bebek açsından baktığımızda, nasıl yapacağız derseniz bilişsel düzeyde hazırlıkla başlamak gerektiğini belirteyim.

Emzirmeyi sonlandırmadan önce bilişsel hazırlık nasıl olur?

Biliyorsunuz, sağlık uzmanları ilk altı ay anne sütü ve iki yaşa kadar emzirmeyi sürdürmeyi önerirler. Tabi her anne bebek bunu yaşamamış olabilir. Bu zaten normal şartlar altında olması gereken ‘olsa güzel olur’ önerisidir.

Ben yazı da olduğunu düşünerek ilerleyeceğim. Hala emziren ve zamanı geldiğinde nasıl keseceğim diye düşünen annelere bilişsel düzeyde hazırlıktan bahsedeceğim.

Dil gelişimi yazımı okuduysanız orada 18. aydan sonra bebeklerin pek çok şeyi anladığını ancak her şeyi ifade edemediklerini anlatmıştım. Tam da bu noktada bebeğe emzirme anlarında ya da aralarda bununla ilgili bazı konuşmalar yapabilirsiniz. Ben oğluma yakında süt bitiyor ( bu arada 14-15 aylıktı ve zorunlu kesmem gerekiyordu) yaklaşık bir ay kadar bu cümleleri ara ara tekrarladım. Yakında sütü bardaktan içeceksin çünkü bendeki azalıyor gibi açıklamalar yapıyordum.  Bilişsel hazırlık dediğim bu. Çocuğa bunun yakında biteceğini tatlı tatlı anlatmak. (Fazla açıklama, örnek sunmadan, kafasını karıştırmadan) Bir süre bu açıklamaları ara ara ama abartmadan tekrarlamak çocuğun buna hazırlanmasını sağlar.

Aşamalı olarak kesmek de fayda vardır. Gündüzleri azaltarak ve bitirerek en sonda geceleri bitirmek daha doğru olur. Birden kesmek bebeğin ayrılık travması yaşamasına ve anneye güvenin azalmasına neden olur. Azaltarak bırakmak en doğru yöntemdir.

Memeye bir şeyler sürmek de önerilmez. Nedeni ise bebeğin yaklaşık iki yıl haz alma eylemini travmatik boyuta taşımamak için. Yani, iğrendirmek-korkutmak gibi eylemlerden kaçının.

Mümkünse bulunduğunuz ortamda bu hazırlığı yapın. Şehir dışındaki ailenizin yanında ya da farklı bir ortamda denemeyin. Çocuğun alışık olduğu ortamda, etrafında tanıdık insanların olduğu yerde yapmak daha doğru olur. Gündüz azaltırken zorlanacaksınız çünkü sürekli yanınıza gelecek evde onu oyalayacak başka birileri olursa anne açısından çok yararlı olur.

Ev değiştirme, hastalık ya da normalin dışında bir gelişme varsa bu süre içinde sütten kesmeye çalışılmamalıdır. Güvenli ortam ve sevgi dolu anne çok çok önemlidir.

Anne olarak sizin de psikolojik açıdan buna hazır olmanız daha doğrusu size stres yaratacak herhangi bir durumun bulunmaması işleri daha da kolaylaştırır.

‘Nasıl bırakacak? Ya yapamazsam? Ya bırakmazsa?’ şeklinde kaygılarınız olmasın. Her anne ve bebek bu süreci kendi doğal akışı içinde zaten gerçekleştiriyor. Kaygılarınız durumu zorlaştırmaktan öteye geçmez.

Özetle, bilişsel düzeyde hazırlama, aşamalı azaltma yöntemi ve bebeği korkutarak, iğrendirmeden sadece dikkatini başka yöne çekmekte çaba sarf ederseniz bir süre sonra buna uyum sağlayacaktır. Kendiniz içinde bir doktordan öneri almalısınız. Emzirme bittiğinde annelerin göğüslerinde süt birikip bazı hallerde sıkıntı yaratabiliyor. Bununla ilgili aile hekiminizle konuşabilirsiniz.

Sevgilerimle,

Dilek Söylemez

Psikolojik Danışman

İletişim: www.dileksoylemez.com

www.instagram.com/dileginimgeleri

 

Bu yazım 10 Eylül 2017 tarihinde www.annemisin.com sitesinde yayımlanmıştır.

 

 

Sosyal medyada yeni gelişmeleri ve videoları takip etmek için tıklayın.

               

Sorularınız için uzman@dileksoylemez.com mail gönderebilirsiniz.

Youtube kanalına abone olmak için

https://www.youtube.com/channel/UCuFYEnXP_xU714yFOxyf2wQ

Yazılarımın yayınlandığı adresler

http://www.milliyet.com.tr/psikolojik-danisman-dilek-soylemez/saglik/pembenar-yazilari/

http://annemisin.com/DilekSoylemez

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: