SAÇLARDA KEPEKLENME NEDİR NASIL ÖNLENİR

Saçlarda kepeklenme nedir, nasıl önlenir?
Ergenliğin başlamasıyla deride yağ salgısı artar ve saçlarda da yağlanma ve kepeklenme görülebilir. En uygun saç yıkama sıklığı, bu dönemden itibaren, haftada 2 – 3 kezdir.

Saç tipine uygun şampuanların yeterli olmadığı durumlarda kepeklenme için ilaçlı şampuanlar kullanılmalıdır. Bunu hekiminiz size önerecektir.
Koltuk Altı ve Kasık Bölgesi Temizliği
Ergenlikle birlikte hormonların etkisi ile, koltuk altı ve kasık bölgesinde tüylenme başlar. Tüyler, bu bölgedeki ter ve yağ bezlerinin, üreme organlarının salgıladığı kokuların çevreye yayılmasına, temizlenmediğinde de enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle uzadıklarında uygun yöntemler kullanılarak giderilmelidir. Bu amaçla tıraş etme, kıl dökücü kremler ya da ağda kullanılabilir. Bunları kullanırken dikkatli olunmalı ve kullanımı önceden çok iyi öğrenilmelidir.
Epilasyon da kılların giderilmesinde etkin bir yöntemdir. Yöntemi uygulama konusunda deneyimli kişilerce temiz bir ortamda, mikroptan arındırılmış malzemelerle yapılması gerekir. Kasık bölgesindeki kılların giderilmesi için ise epilasyon önerilmez.
Kasık bölgesinin derisi sık sık temizlenerek kurulanmalıdır. Deri asitliğine uygun temizlik maddeleri ile köpürtülerek yıkanan bölge, durulanıp iyice kurulanmalıdır. Hoş olmayan koku ve salgıların giderilmesinin yanında, bu uygulama enfeksiyon gelişme riskini de azaltacaktır. Bu temizlik âdet dönemlerinde de yapılabilir. Âdet dönemlerinde duş ya da su dökünme şeklinde banyo yapılması yararlıdır.
Ergenlik döneminde başlayan hormonal etkilerle bedenin belli bölgelerinde kan dolaşım düzeninin değişmesi sonucunda “selülit” denen bir deri görünümü ortaya çıkabilir. Selülit oluşumunu engellemek için bol su içilmeli, aşırı tuzlu yenmemeli, kahve ve çikolata gibi kafeinli besinlerden uzak durulmalı ve spora daha fazla zaman ayrılmalıdır.

ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM
Ağız ve diş sağlığını korumak için, dişler günde iki kez yemeklerden sonra, 3 dakika kadar macun ile kuralına uygun biçimde fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Bunun yanında yılda iki kez diş hekimine giderek muayene olmak, sonradan diş sağlığının bozulması nedeniyle yaşanabilecek sıkıntıları önlemeye yetecektir.
Tırnakların da haftada bir kez kesilmesi ve sık sık tırnak fırçasıyla fırçalanarak yıkanması uygun olur.
Ayak sağlığı da önemlidir. Ayakları sıkan sivri burunlu ayakkabılar giyilmemelidir. Yüksek topuklu ayakkabılar bedenin duruşu için zorluk çıkarabilir. Bu durum da büyüme ve gelişme çağında yanlış beden duruşunun yerleşmesine neden olabilir. Çorapların da sentetik değil, yünlü ya da pamuklu olması tercih edilmelidir.

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: