DİSİPLİN SAĞLAMA ÇALIŞMALARI

*Öğrencilerinizle kurallar koyun:
Oluşan sorunlara karşı öğrencilerle demokratik kurallar koymaya çalışınız. “Hadi çocuklar, bir kural koyalım…Bu sorunumuzu nasıl aşabilir, neler yapabiliriz?”, “Dersi daha iyi nasıl dinleyebiliriz, kişilere düşen ödev ya da görevler, yasaklar ne olmalı?”vb. açıklamalarla bunu yapalım.

Kural geliştirmeye özellikle uyumsuz, sorun çıkaran, tembel öğrencileri de dahil etmeye çalışalım. Kendilerini çözümün içinde onun bir parçası olarak görmeye daha sorumlu hareket etmeye başlayacaklardır.

Kurallar sınıfın belirli bir yerine yazılarak asılmalıdır.

Konulan kuralların gerekliliği ve gerekçeleri üzerinde bütün öğrenciler tam ikna edilmelidir.

Kuralların uygulanması konusunda tutarlı davranılmalı, bazı öğrencilere ayrıcalık tanınmamalı, kurallar çiğnenirse müdahale edilmelidir.

Kuralları uygularken öğrencilerinize özdenetimle hareket etmelerinin gerektiğini söyleyin.

Okul kuralları ve sınıf kuralları ilk günler anlatılmalıdır

Olaylardan bütün öğrencileri sorumlu tutmanız gerekir.

Sınıfın problemlerini öncelikle kendiniz çözmeye çalışınız.

Sınıfınızda problemler oluyorsa bundan ilk önce sizin haberiniz olmalıdır. Problemin boyutlarının çok büyük olmadığını düşünüyor ve kendinizin çözebileceğine inanıyorsanız, çözüm yollarını hemen uygulayın ama sorun büyük ve başa çıkmak güç olacaksa Rehberlik Servisi’ne yansıtınız (İlgili sorunlarda okul yönetimine).

Olumlu davranışları hemen pekiştiriniz.

Gösterdiği çok olumlu davranışlar pekiştirilerek öğrenci takdirle onurlandırılmalıdır.

Olumsuz davranışları görmezden geliniz.

Öğrencinin dikkat çekmeye yönelik olumsuz ufak davranışları görmezden gelinmelidir. “Hoş davranışlar sergilersen seni görebilirim” mesajı iletilmelidir.

*Sınıfı disiplinleştiriniz.

Öğretmen hem sıkı disiplinli hem de cana yakın ve arkadaşça olabilir. Öğrenciler, sınıfta istediğimizi yapabileceğimiz bir öğretmen olsun yerine sınıfı disiplinde tutacak dersin kaynamasını engelleyecek ve bize öğrenmeyi öğretecek bir hoca isterler.

Disiplin Sınıf Yönetiminin sadece küçük bir parçasıdır. Kurallarına göre yönetilen sınıflarda problem en asgari seviyededir. Çıkan problem sizinle ise bile yine problemi sizinle çözmeleri gerektiği terbiyesi öğrencilere anlatılmalı.

Saygılı ve nazik bir biçimde ‘Evet ama sizinde haksız olduğunuz şöyle bir durum da var, hocam!’ diyebilmeliler.

Sınıf içinde yapılmaması gereken itici davranışları tek tek bildiriniz. Bu davranışların analizini ve eleştirisini olumlu bir söyleyiş tarzıyla yapınız. Bu yolla sınıf içinde kendi iradelerine hakim olmak suretiyle bazı sosyal kusurlardan sakınmak lüzumuna inandırınız. Bunlara uymayanlara verilecek cezaları belirtmek etmek ve hatta, bu cezaların neden olabileceği acı ve üzüntüleri tasarlamak suretiyle, öğrencilerin iradesini zorlamalarını sağlayınız.

Toplulukların ve toplumların hak ve özgürlüklerini, görev ve sorumluluklarını belirten düzenlemelerin, yönetmelik ve kanunların sosyal düzen için gerekli olduğu gerçeğini benimsetiniz.

Yasaklamaların çalışma başarısını sağlamada etkin bir yol olduğunu ve öğrenciyi koruma amaçlı olduğunu kavratınız.

Yasaklara uymayan öğrencilere ceza verdirtmeden önce rehberlik yapınız. Onunla görüşünüz yahut onu rehberlik servisine gönderiniz. Bazı disiplin olayları yeterli görüşme ve telkinlerle, öğrencinin disiplin suçu işlemesine neden olan özel sebeplerin ortaya çıkarılmasıyla düzeltilebilir. Görüşmelere rağmen düzeltmek mümkün olmamışsa yönetmeliklerde belirtilen esaslara göre ceza uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken; verilen ceza ile intikam alınıyormuş hissini öğrenci de uyandırmamaktır.

Öğrencilerimizde kendi kendine disiplin alışkanlığı geliştirmeye çalışınız. Kötü bir davranışın her şeyden önce kendi kişiliğine zarar verdiğini algılatınız.

Kurallara sıkı sıkıya bağlı olmak faydalı sonuçlar getirecektir. İnisiyatifinizle bazen kontrollü atlamalar yapılabilir. Ölçülü olsun yeter ki.

Devamlı uyarmayınız, ciddi olmadığınız izlenimini verir. Bir kere uyardığınızda arkasından pedagolojik kurallar çerçevesinde gereken yapılmalıdır ,yoksa sınıfı öğrenciler yönetmeye başlayabilirler. Yönetimi geri almak ise dünyada en zor işlerden birisidir.

Hiçbir zaman kaba kuvvete başvurmayınız!!! Ama dikkatli olunuz! Disiplinsizlik gibi bir durumda öğrenciler sizin tepkinizi ölçeceklerdir. Doğru problem çözümü yapıp, sizden esas beklediklerini vermeniz gerekir. Yani gerektiği zaman ceza. Zaten cezayı siz vermiyorsunuz, onlar ceza yolunu seçiyorlar.

Ortada suç varsa Problemi çözme planı yapınız.

Bazen kendilerinde cevap olabileceğinden çözüm kendilerine sorulmalı ‘Sen olsaydın bu problemi nasıl çözerdin?’

*Kurallara uyma uyarıları yerine soru sorunuz.

’ Kaldırın şunları’ ,’hala ne bekliyorsunuz, bilmiyor musunuz zil çalalı kaç dakika oldu!’ Yerine …‘Arkadaşlar hazır mıyız!’ denilmelidir.

Oğuz Akbaba
Psikolojik Danışman

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: