ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ BOZUKLUĞUNUN NEDENİ UYKUSUZLUK OLABİLİR.

Bir çocuğun uykusu, gün gün değişiklik gösterebilir. Ancak, yapılan bir araştırmada, yeterli düzeyde gece uykusuna sahip olmayan çocuklarda obezitenin ve davranış bozukluklarının daha fazla görüldüğü ortaya kondu.

Yeni Zelanda’daki Auckland Üniversitesi’nde yürütülen çalışmada, uyku ve uyanıklıkta hareketliliğin değerlendirilmesiyle, günlük ritmin belirlenmesine yardımcı olan aktigarfi yöntemi kullanıldı. Araştırmaya yedi yaşında 591 çocuğun katıldığı, doğum, bir yaş, 3,5 yaş ve yedi yaş olmak üzere yaşamlarının dört evresinin incelendiği açıklandı.

Yapılan çalışmada, sonuç olarak çocukların ortalama 10.1 saat uyuduğu belirlendi. Ayrıca, bazı zamanlarda uykunun daha kısa olduğu gözlemlendi:

• Haftasonları
• Yaz mevsimi
• Tek çocuk olma, kardeşin olmaması
• Yatma saatinin 9’dan sonra olması

Günde 9 saatten daha az uyuyan çocuklarda, vücut yağ oranının diğer çocuklara göre %3,34 fazla olduğu ve dolayısıyla bu çocuklarda obezitenin daha fazla görüldüğü belirlendi.

Ed Mitchell, bugüne kadar yapılan çalışmaların çoğunda uyku süresinin objektif bir şekilde ölçülemediğine dikkat çekiyor ve ekliyor. “Yapılan bu çalışmada, çocuklarda uyku süresinin çeşitlilik gösterdiği ortaya konmuştur. Ayrıca kışın yaza göre çocukların ortalama 40 dakika, hafta içi ise hafta sonundan 31 dakika daha fazla uyudukları gözlemlendi. Uyku süresinin az olması, obezite riskini artırıyor. Bunun nedeni fiziksel aktivitenin az olması veya televizyon izlemek olabilir. Daha çocukluk dönemindeyken uyku düzenine dikkat edilmesi, obezite salgınının azalmasını yardımcı olacaktır.”

Okul öncesi çocukların günde 11-13 saat, okul döneminde ise günde 10-11 saat uyumaları tavsiye ediliyor.

Sleep’in 1 Ocak sayısında bu çalışmaya yer verilmiştir.

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: