Bülten No:3 EV ÖDEVİ

Çocukların çoğu,ev ödevi yapmaktan zevk almaz ya da hiç hoşlanmaz. Çocuğun tavır alışı büyük ölçüde ev ödevinin miktarına ve istek uyandırıcı olup olmayışına bağlıdır. Ne yazık ki çocuğun ev ödevi sevmemesinde ana babaların da rolü olmaktadır.
Örneğin,çocuğun okuldan gelir gelmez başka hiçbir şeye zaman ayırmadan derse oturmasını isteyen ana baba,ödevi engellemeye karşı bir engel haline gelmektedir.bu durumda da çocuğun eğlenmesini engelleyen dersleri sevmesi beklenemez. Öğretmenlerinde bu konuda payı olabilir. Çocuğu uzun bir süre meşgul etmek amacıyla can sıkıcı ve tekrardan ibaret ödevler veren öğretmenler,çocukların ev ödevlerini sevmemesine yol açarlar. Daha da kötüsü,bazı öğretmenlerin ödevleri birer cezalandırma aracı olarak göstermesidir. Notları iyi olan öğrencilere değil de, yalnızca zayıf olanlara ve yaramazlık edenlere ödev veren bir öğretmen ev ödevinin eğitici görevinin bir kenara atılıp cezaların en büyüğü olarak görülmesine yol açacaktır. Böyle bir durumda da hiç bir çocuktan ev ödevini sevmesi beklenemez. Ayrıca öğretmen, ev ödevlerine aşırı dikkat edip,küçük bir yanlışta not kırdığında çocuk,yanlış yapma korkusuyla paniğe kapılacak;endişe ve korkusu,ev ödevini yapmasını güçleştirecektir.
Çocuğunuz ev ödevlerini yapmaktan kaçındığında bütün bu olasılıkları göz önünde tutmanız gerekir. Ev ödevlerini incelediğinizde, çoğu zaman da bunların yapılması gerekli olduklarını göreceksiniz. Böyle olduğu halde çocuk, ödevlerini yapmaktan kaçabilir .Bu gibi durumlarda çocuğun duygularını da dikkate alarak,ev ödevlerini yapmaktan hoşlanmayabileceğini,fakat onları yapmak zorunda olduğunu söylemek gerekir.

ÇOCUĞUMUN EV ÖDEVLERİNİ SEVMESİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİM?

Çocuktan ev ödevlerini sevmesini beklemek sanırım ondan çok fazla şey istemektir. Ama dersi görev olarak kabul etmesini sağlayabilirsiniz. Yerine ödevini yapmamak şartıyla,ona yardım etmek için mümkün olduğu kadar çok zaman ayırın. Çocuğun ödevinin bir an önce bitmesi için telaşlandığını gören bazı ana baba,ödevi kendileri yapıp kurtulmayı daha kolay bulur. Bunun hiçbir olumlu yönü olmadığı gibi,çocuğa yardım etmekte sayılmaz. Yapılacak en iyi şeylerden biri,ödev yapmayı gündelik bir alışkanlık haline sokacak bir düzen kurmada çocuğa yardımcı olmaktır. Bu düzen,çocuğun ödevlerini çok geç olmayan uygun bir saatte yapmasını gerektirmekle beraber,size uygun ve çocuğun diğer faaliyetlerini aksatmayacak şekilde olmalıdır. Bu arada çocuğa sakin ve düzenli bir ortam sağlamak da ödevlerini hazırlamasında yardımcı olacaktır. Çocuğun ödevlerini benimsemesi ya da kaçınılması gereken bir angarya gibi görmesinde sizin tutumunuzun etkisi çok büyük olacaktır. Eğer siz,ev ödevini hoşa gitmeyen bir zorunluluk olarak görüyor ve yapılması için cezalandırıcı bir tavır takınıyorsanız,çocukta ev ödevinin sevilmesi değil,yapılması gereken can sıkıcı bir iş olduğu düşüncesini uyandırırsınız.
Öte yandan çocuğun ödevlerini yapmasına yardım eder ve bu yardımı gerektiği şekilde yaparsanız,ev ödevi ilgi çekici,uyarıcı,hatta eğlendirici bir uğraş haline gelir. Böyle olduğunda çocuk,ödevini zevkle yapacak ve bitirdiğinde memnunluk duyacaktır.


Rehberlik Servisi
30 Ağustos Kız Teknik ve Meslek Lisesi
Psikolojik Danışman
Dilek SÖYLEMEZ

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: