Pasif Saldırgan Davranışları Olan Çocuklar İçin Ailelere Öneriler

Pasif saldırgan davranışları olan çocuklar eleştiren anne babaya uyum sağlama niyetiyle öyle davranırlar.

         Saldırganlık iki temel şekilde ifade edilebilir. Çocuğunuza ödevini yapmasını söylediğinizde bunu yapmadıysa gün sonunda bağırarak veya çekiştirerek bunu yaptırıyorsanız saldırganlığı eyleme dönük faaliyetiniz için ‘araç’ olarak kullandığınız anlamına gelir. Bilerek sebepsizce zulüm etmekse saldırganlığın uç boyutu olarak tanımlanabilir. Pasif saldırganlık ise bu tanımlara uymaz aksine kişi oldukça sakindir.

Çocuklarda pasif davranış neden görülür?

Çocukların yüzde doksanı pasif saldırgan eğilimler gösterebilir. Nadir çocuk isyankâr tavır haline bürünür. Aslında uyumlu çocuğu da isyankâr çocuğu da eleştiren anne-baba tutumu doğurur. Çocuklar genel olarak aile içinde var olma ya da varlığını koruyabilmek için uyumlu davranmaya çalışırlar. Ancak yine de uyumlu yanıyla beraber aileyi zorlayıcı tavırlar takınabilir.

Çocuk eğer yemek yemez, ödev yapmaz, servise hızlı hazırlanmaz, ayakkabısını çabuk giymez, uyarılarınıza rağmen istediğinizi yapmaz ya da yavaş yaparsa pasif saldırgan davranış sergiliyor olabilir.

Bu davranışın alt metninde aileye karşı duyduğu isyanın açık olmadan gösterimi yatar. Yani bir şekilde çocuk ailesine ‘sana istediğini vermeyeceğim’ mesajı vermeye çalışır.

Peki, ne yapmalıyız?

Yukarıda açıkladığım eleştiren anne baba tutumunun buna sebep olduğunu bilmek ile başlayabilirsiniz. Kabul edilmediğini düşünen çocuk var olma mücadelesi için uyumlu davranmaya çalışırken bir yanda da öfkesini pasif tepkilerle göstermeye başlar.

Böyle durumlarda kabul ve şefkat veren ebeveyn rolü ile davranmak daha sağlıklı olacaktır.

Ödev yapmayan çocukla inatlaşmak yerine bunu okulda öğretmenine kendisinin açıklamasını sağlayın.

Odasını toplamayan çocuğunuzla birlikte çözüm yolları arayın. Çözüm yolunu onun bulmasını sağlayın.

İstediğiniz bir davranışı yapmıyor ya da yavaş yapıyorsa sizin ortamı daha da gerginleştirmeniz işe yaramayacaktır. Sakinliğinizi korumaya, sıcak ve sevecen davranmaya özen gösterin. Daha sonrasında çocuğunuzdan ne beklediğini net bir dil ile açıklayın.

Sürekli hatalarına odaklanmayın. Ödevini zamanında bitirdiğinde “ödevini zamanında bitirmen çok iyi oldu, böylelikle bana yemek yapmam da yardım etmene zaman kaldı.” Örnekleri çoğaltabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken konu cümleyi kurarken, zorunluluktan doğan eylemelerin gerçekleşmesine ödül yerine geçecek söylemelerin olmasıdır.  (Burada verilen ödev örneği de aslında normal şartlar altında ödev değil öğrenmek için tekrarın önemi gibi bir değer katılarak aktarılırsa ödev zorunluluğu gibi bir durumda ortaya çıkmaz. Ancak eğitimde kullanılan ödev tanımına istinaden örnek verilmiştir.)

Unutmayın, bu gibi davranışların altında yatan nedeni doğru tespit ederek çocukla kurulan kabul ve şefkate dayalı bir iletişim dili ile pasif saldırgan davranışların zamanla azalmasına olanak tanıyacaktır.

Sevgilerimle

Dilek Söylemez

Psikolojik Danışman

İletişim: ww.dileksoylemez.com

www.instagram.com/dileginimgeleri

Çocuk Psikolojisi hakkında çeşitli konuları aktardığımı YETERLİ ANNE BABA e-kitabımı indirebilrsiniz.

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: