Meslek Seçecek Gençler Mutlaka Okumalı

Görsel www.google.com adresinden alınmıştır.

Hayatta en önemli iki karardan biri meslek seçimidir, diğeri de eş seçimdir ancak bugün meslek seçiminin öneminden bahsedeceğim.

Meslek seçiminde tercih yaparken mantık ve duygunuzu aynı anda çalıştırmalısınız. Birini göz ardı ederseniz yanılma payınız artabilir.

 

Tercih yaparken öncelikle yeteneklerinizi dikkate almalısınız. Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemeli, ilgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi değerlendirmelisiniz. Bunun için çoklu zekâ kuramından yararlanabilirsiniz. Örneğin; kinestetik zekâsı olan bireyler sökme takma gibi dokunsal faaliyetleri içeren eylemlerden hoşlanırlar. Müzik yeteneği olan biri herhangi bir notayı çabuk kavrayabilir. Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta biyolojik ve genetik yapınızdır. Örneğin; kadınların beyni daha çok kelime üretmek konusunda hızlıdır. Bu yüzdendir ki Mütercim-Tercümanlık bölümlerinde kız öğrenci oranı daha fazladır. Eğer kendini tanıyor ve başkalarına yardım etmekten hoşlanıyorsan psikoloji, öğretmenlik gibi bölümleri tercih edebilirsin.

 

Meslek seçimi çevreden etkilenmeye oldukça açık bir karardır. Özellikle sizi seven ve ilgi gösteren ailenizden etkilenmeniz son derece doğaldır. Ailenizin ve sevdiklerinizin önerilerini dinlemeli ancak son kararı siz vermelisiniz. Böylesine önemli bir kararı verirken popüler kültürün etkisi altında kalmak doğru olmaz. ‘Ben bu meslekte ne kadar ilerleyebilirim?’ sorusuna da cevap vermelisiniz. Yakın geçmişte ağır sanayi meslekleri popülerken şimdi ileri teknoloji, nano teknoloji popüler. Bu tür meslekleri seçmeyi düşünürken ‘Seçtiğim meslek bir işe yarar mı?’ diye kendinize sormalısınız.

 

Sorgulamanız gereken bir diğer konuda ‘Bu meslekte hem mutlu hem başarılı olabilir miyim?’ sorusudur. Sadece birini hedeflemeniz doğru olmaz.

 

Kararlı olmasınız. ‘Daha iyi’ ‘iyi’ nin düşmanıdır diye bir söz vardır. Sürekli daha iyisini, en iyisini aramak mükemmeliyetçi kişilik yapısında olan bireylerin özelliğidir. Böyle bakış açısı olan insanların karar vermeleri zor olur. Karar verme ile boğuşurken elindeki fırsatları da kaçırır. “Hata yapmamak için en iyisini ararken hiçbir şey yapmama hatasına yakalanmayın.”

 

Meslek seçimi aşamasında pek çok kişi ile konuşabilirsiniz. Bu size karar verme aşamasında çeşitli fikir sunar ve hedefinizi belirlemenizi kolaylaştırır. Ancak karar verdikten sonra pişman olmamalısınız. ‘Keşke’, ‘Acaba’ gibi düşüncelere kapılmanız size bir şey kazandırmaz. Dikkat ederseniz mutsuz kişiler bu kelimeleri daha çok kullanırlar.

 

Şimdi hedefleriniz için bir piramit oluşturmaya hazırsınız. ‘Size yakın gelen bir meslek hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?’ Bu soruya cevap vermekle başlayabilirsiniz.  Mesleğin yeterlik alanı, çalışma koşulları, gelecekteki iş ve büyüme imkânı gibi özellikleri araştırmalısınız. ‘Meslek seçiminde önceliklerin nelerdir?’ Örneğin bir mesleği seçerken ‘para’ için seçen kişinin öncelik ve beklentileri ‘psikolojik doyum’ için seçenin öncelik ve beklentilerinden farklı olacaktır.

 

Piramidin en üstüne ‘Hayat amacım ve idealim nedir?’ sorusunun cevabını yazmalısınız. Bu sorunu cevabını bulup yazdığınızda rotanızı oluşturmanız ve o yönde ilerlemeniz çok daha kolay olacaktır.

*Kaynak:Nevzat Tarhan – Bilinçli Genç Olmak

Sorularınız  için uzman@dileksoylemez.com adresine mail atabilirsiniz.

 

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: