Çocuklarla Etkili İletişimde Önemli Bir Teknik: Sandviç Tekniği

İLETİŞİMDE SANDVİÇ TEKNİĞİ

                                                               Sevgili Anne Babalar;

Çocuklarınıza karşı kullandığınız cümlelerin onların gelişimi açısından ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Ancak kimi zaman buna aynı özenle dikkat etmek konusunda sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. Ailelerle yaptığım görüşmeler esnasında sıklıkla karşılaştığım durum şu oluyor:

‘Benim istediklerimi hiçbir zaman yerine getirmez.’

‘Ben söylersem karşı gelir.’

‘Benim dediğimin tam aksini yapar.’

Bu cümleleri duyduğum anda ‘İsteklerinizi nasıl ifade ediyorsunuz?’ diye sorarım. Aldığım cevap genellikle ‘önce güzellikle söylüyorum sonra bağırarak emir veriyorum’ şeklinde oluyor. ‘Güzellikle’ ifadesini biraz açmak istiyorum.  Örneğin çocuğunuzun odasını toplamamasından şikâyet ediyorsanız ve bunu odanı toplar mısın ile başlayıp odanı topla ile sonlandırıyorsanız iletişimde karşılıklı etkileşimden bahsetmek mümkün görünmez.

Bunun yerine  ‘sandviç tekniğini’ kullanarak etkili iletişim kurabilirsiniz.

Nedir bu sandviç tekniği?

İletişimin en büyük hatalarından biri, karşınızdaki kişiyi savunmaya geçirecek bir cümle kullanmanızdır. Suçlayıcı bir dil ortaya koyarsanız karşı taraf kendini savunmaya geçecektir. Bunu önlemenin bir yolu ise,  sandviç tekniğini kullanarak isteklerinizi daha etkin şekilde ifade edebilmektir. Sandviç tekniği isteğin, eleştirinin karşı tarafı kırmadan iletişimi koparmadan ifade edilmesidir. Karşınızdaki kişiye önce onda hoşlandığınız özelliklerini sıralar ve ardından ‘ve’ -‘bununla birlikte’ gibi bağlaçları kullanarak eleştirilen durumdan kısaca bahseder ve sonunda kapanışı yine olumlu bir cümle ile yaparsanız, karşınızdaki kişiyi savunmaya geçirmemiş ve haklılığınıza da inanmasını sağlarsınız. Kritik nokta şudur ki; olumlu cümlenin bitiminde ‘ama’fakat’ ‘lakin’ gibi bağlaçları kullanmıyor olmalısınız. Bu bağlaçlar olumlu cümlenin önemini yitirmesine neden olur.

 Yukarıda verdiğimiz örneğe dönecek olursak; eğer çocuğunuza ‘Çok dağınıksın hep böylesin çabuk odanı topla!’ derseniz istediğiniz sonucu belki alabilirsiniz ancak çocuğunuzla iletişiminizi bozmuş olursunuz.

Gelin, sandviç tekniğini kullanarak bu durumu nasıl etkili bir hale getirebileceğimize bakalım:

Çocuğunuzla göz teması kurarak, sakin bir zamanda ‘ Oğlum/kızım, senin derslerinle ilgili olman, evde bana yardımcı olmandan dolayı çok memnunun. Bununla birlikte odandaki eşyaları daha düzenli, temiz ve toplu tutmadığında ben düzenlemek zorunda kaldığım için daha yorgun oluyorum. Odanı düzenlemek konusunda senin de çaba sarf edeceğini biliyorum. Böylelikle birlikte vakit geçireceğimiz zamanda artacaktır.

‘Odanı topla!’ komutundan biraz uzun ancak çocuğunuzla uzlaşma ve iletişimi sağlamlaştırmak için güzel bir teknik değil mi?

Haydi, sizde yaşadığınız sorunları önce bir kâğıda yazın sonra da bunları daha etkili bir şekilde nasıl dönüştüreceğiniz konusunda pratik yapın. Sonrasında ise uygulayın ve farkı görün.

Sevgilerimle

Dilek Söylemez

www.instagram.com/psk_dan_dileksoylemez

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: