LİDER ÇOCUKLAR NASIL YETİŞİR?

Görsel www.google.com adresinden alınmıştır.

Lider çocuk hemen fark edilir. Arkadaş gruplarını idare eden, diğer çocuklara görev verip yapılmasını isteyen, herkesi etki altına almaya çalışan çocuklardır…

Ancak liderlik kavramının güçlü ve baskılayıcı anlamla karıştırılmaması gerekir. Liderlik arasındaki farklar çok açıktır. Liderler taklit edilir, fikir danışılır, öğüt alınır, öğretmen ona lider gibi davranır, arkadaşları onu grup temsilcisi seçer.. Sadece davranış tarzı ile değil etrafındaki insanların davranışlarıyla farkedilir. Sevgi ve saygıya dayalı bir iletişim şekli vardır.
Her çocuk liderlik vasfıyla doğmaz.. Kimisi erken yaşta kendisini gösterir kimisi iş hayatına atılınca.. Önemli olan bu liderlik vasfı olan çocukların bu özelliklerini geliştirici yollar bulmak..

Aile bireyleri neler yapmalı?
• Çocuğunuza liderliğin ne olduğunu anlatın. Ancak yaş ve gelişim özelliklerinden dolayı kelime haznelerinin sınırlılıklarından dolayı ona hayatındaki yaşantılarından örnek verin. Örneğin bir çizgi film yada masal kahramının davranışlarını, etrafında yarattığı izlenimi ifade etmeye çalışın.
• Yaşantımızdaki ünlü liderlerden bahsedin.. Atatürk en belirgin ve çocuklarda iz bırakan bir liderdir. Onun hayatından kesitler izletin. Resimlerini gösterin, kitaplardan yaşanmış hikayelerini anlatın. Donanımından ve yaptıklarından, şahsiyetinden, kararlılık, hedefe odaklanma, doğruluk, dürüstlük, soğukkanlılık ve sabırlı olması gibi daha bir çok temel sosyal becerilerini anlatın.
• Evde aile içinde liderlik oyunları oynayın. Ebeveyn varsa kardeşler beraber daire şeklinde oturup birisini lider seçin. Ortaya oturtun ve onun yaptıklarının aynısını yapacağınızı söyleyin. O ne yaparsa sizde yapın. Belli sürelerde verilen çalışmada sırayla tüm grup üyeleri yapın. Belli sürede en çok figür üretip daireyi idare edebilen oyunu kazansın.
• Beraber ben olsam? Oyunu oynayın.. Ortaya bir sorun atın. Kaybetmekte olan bir takımın antrönörüsün. Takımı sen yönetiyorsun. Onlara nasıl bir konuşma yaparsınki tekrar kazanmaları için istekli olmalarını sağlarsın?.. Bu tarz oyunlar hem keyifli hemde çocuğun empati yeteneğini arttırarak karar verme becerilerini geliştirir.
• Hayalgücünüzü kullanarak lider olmadan nasıl karmaşalar çıkabileceğini gösterin. Örneğin okulu müdür yönetmeseydi ne tarz sorunlar çıkabileceğini düşünmesini isteyin..
• Okulun kulüp çalışmalarında, izcilik kursunda aktif görevlere seçilmek istediğini gidip öğretmeniyle konuşmasını isteyin. Cesaretlendirin…
• Evinizde yapacağınız değişikliklerde, ailecek verilmesi gerekli önemli kararlarda söz hakkı tanıyın.. Cevabını mutlaka dikkate alın..
• Değişik ve yeni projeler üretip okul, aile yada arkadaş çevresinde uygulamasını sağlayın. Bu bir doğum günü partisi, huzur evi ziyareti yada bir yarışma düzenleme gibi..

Çocuk Gelişim Uzmanı
Şenay Yılmaz

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: