Kariyer Hedefin Seni Nereye Götürür?

Kariyer Hedefin Seni Nereye Götürür?

Donanım, yazılım, yapay zekâ, robotik, nano-teknoloji gibi 10 yıl önce hiç duymadığımız kavramlar günümüzde her platformun konusu olmuş durumda. Üstelik eğitim haberlerinde en çok gördüğümüz başlıklar şöyle:

‘Geleceğin meslekleri neler? Son 20 yılda yok olacak meslekler neler? Kariyer fırsatlarını yakalayın. Kariyer hedefleriniz belirleyin. En iyi nasıl yazılımcı olunur?’ gibi konularla çevrilmiş durumda.

Teknolojik gelişme hızının katlanarak artması bireylere bilgiye ulaşmada kolaylık sağlıyor, ama aynı zamanda seçimlerin önemi hakkında da stres kaynağı yaratıyor. Büyük Çin bilgesi ve filozof olan Konfüçyüs der ki: ‘Sevdiğiniz işi yapıyorsanız bir gün bile çalışmış olmazsınız.’ Stresin kaynağından birisi de yanlış meslek seçimidir. Kişinin değerleri ile örtüşmeyen işlerde çalışıyor olması en temel stres kaynağıdır. Bu bağlamda bakıldığında da Çin bilgesi büyük üstada hak vermemek elde değil.

Ancak günümüz dünyasının adı konulmamış yasaları çerçevesinde sunulan ve tüketime dayalı hayat tarzının dayatıldığı bir ortamda sevdiğiniz işi nasıl bulacaksınız? Çünkü aile, çevre, medya, kurumlar ve dolayısıyla da kişinin kendisi, meslek seçiminde, daha çok para kazandırılan meslek gruplarına yöneliyor. Günümüz şartlarında bunun hatalı olduğunu da iddia edemeyiz. Mesleğin insanın hayat tarzını da oluşturduğunu dikkate aldığımızda ise, puan hesabı yapılarak ya da aylık kazanca odaklanarak tercih edeceğimiz basit bir konu olmadığını da görürüz.

Hem sevdiğiniz hem de para kazanacağınız mesleği nasıl belirlersiniz?

Sevdiğiniz mesleği belirlemek için çocukken oynadığınız oyunlara bakın. Hangi oyunlar mutlu ediyordu? Hangi oyunlarda zaman kavramı unutuluyordu? Grupla mı, tek başına bir şey üreterek mi oynamak zevk veriyordu?  Grup içindeki konum; yönlendiren, uyum sağlayıp kabul eden, rekabeti seven ya da rekabet etmekten kaçınan oyunlar mı tercih edilmişti? Bu sorular, keyif alınacak işlerin belirlenmesinde değerli fikirler verir. Bunlar üzerinde düşünürken çocukluk ve gençlik yıllarındaki hayali meslekler de hatırlanmış olur. Çünkü onlar zaman içinde bireyin en yakınları tarafından unutturulmuştur. İstekler, ilgiler yeteneklerle örtüşmediğinde ise hayali meslekler tamamen unutulmuştur.

Meslek belirlendikten sonra günümüz dünyasında bu mesleği, para kazandıran hale nasıl dönüştürüleceği de önemli. Dünya yapay zekâ, robotlara doğru ilerlerken, bu gelişmeleri takip etmemek akıllıca değil elbette. Ancak seçilen meslek ne olursa olsun önemi azalmayacak ve bireyi kariyerinde üst sıralara taşıyacak önemli değişkenlere bakalım:

  • Fark yaratma/yaratıcı düşünme
  • Sorgulama/ sorun çözme becerileri
  • Ve en önemlisi iletişim yeteneği

Meslekte ilerleme ve başarı için bu beceriler mutlaka olmalı. Başarının arkasındaki en büyük güç iletişimdir. Başarılı olarak nitelendirilen insanların ortak özelliği fark yaratan, iletişim yeteneği ve ikna gücü kuvvetli insanlardır. Bu becerileri geliştirmeyi başarabilen her bireyin başarısız olma şansı yoktur.

Ne yaparsanız yapın yatırımı kendinize yapın. Mutlaka kazanırsınız.

Dilek Söylemez

Psikolojik Danışman

İletişim: dilek@dileksoylemez.com

 

 

Sosyal medyada yeni gelişmeleri ve videoları takip etmek için tıklayın.

               

Sorularınız için uzman@dileksoylemez.com mail gönderebilirsiniz.

Youtube kanalına abone olmak için

https://www.youtube.com/channel/UCuFYEnXP_xU714yFOxyf2wQ

Yazılarımın yayınlandığı adresler

http://www.milliyet.com.tr/psikolojik-danisman-dilek-soylemez/saglik/pembenar-yazilari/

http://annemisin.com/DilekSoylemez

http://ailevecocuk.net/category/dilek-soylemez/

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: