1NCİ SINIF ÖĞRENCİLERİN VELİLERİNE KAYIT SIRASINDA VERİLECEK BELGELER

Sayın veli;
Öğrencimiz uzun sürecek bir eğitim maratonuna başlamış bulunmaktadır. Bu süreçte okulun ilk günlerinin önemi büyüktür. Öğrencinin ilk günlerde yaşadığı deneyimler okula karşı görüşünü etkilemektedir.
Okula başlamadan önce öğrencinin duyguları karışık olabilir. Öğrenciler okula başlamanın sevincini yaşarken bazen kaygı da duyabilmektedirler. Yeni ortam, yeni arkadaşlar ve öğretmen çocuğun kaygılanmasına neden olabilmektedir. Okulun uyulması gereken kuralları, çocuğun tanımadığı diğer çocuklarla ve öğretmenlerle karşılaşması, başarmak zorunda olduğu öğrenim görevleri, onun bu yeni çevreye uyum sağlamasında güçlüklerle karşılaşmasına neden olur. Bu dönemi aşmak için anne ve babalara büyük sorumluluklar düşmektedir.

Bu dönemi sıkıntı yaşamadan atlatabilmek için bazı öneriler sunmak istiyorum:

· Okula başlayacak olan çocuğun öncelikle okul olgunluğuna ulaşmış olması gerekmektedir. 2004 yılının 31 Aralık tarihinde 72 ayı dolduran çocukların kaydı yapılır.(6 yaşını bitirip 7 yaşından gün almış olmak)

· Öğrenciler birinci sınıfta çizgi ve yazı çalışmalarını daha çok yapacağından bedensel anlamda olgunluğa ulaşmış olmak (el ve bileklerin gelişimi) çok önemlidir. Yazarken çabuk yorulan çocuğun öğrenme kapasitesi de düşecektir.

· Okula başlamadan önce öğrenciye evde harf ya da kelime öğretme çalışması kesinlikle yapılmamalıdır. Çünkü evde anne babanın öğretme tekniği ile okulda öğretmenin öğretme tekniği farklı olacağından çocuk bocalayabilir.

· Öğrencinin el ve bileklerinin gelişmesi açısından boyama kitapları alınabilir.

· Eğer okula başlamadan önce çocuğun kaygıları yüksekse okula alışmasını sağlamak için renkli kalemler silgiler, hoşuna gideceği çanta ya da okul gereçleri ile bu kaygı azaltılmaya çalışılmalıdır.

· Okulun yararlarından, öneminden ve yaşayacaklarından bahsedilmeli ve okul sevdirilmelidir.

· Okulla ilgili ders kitaplarından resimler gösterilip, kendi yaşadıkları, yaşayacakları anlatılmalıdır.

· Çocuğun okula alışması açısından okul açılmadan önce sınıf öğretmeni ile tanıştırılmalı, okuyacağı sınıf gezdirilmelidir. Hatta aynı sınıfta okuyacağı arkadaşları ile tanıştırılabilir.

· Okulun ilk günlerinden itibaren sınıf öğretmeni ile sıkı ilişkiler içinde olmanız öğretmen-öğrenci-veli işbirliği açısından çok önemlidir. Veli toplantılarına kesinlikle katılmalı, okul, sınıf ve öğrenci hakkında öğretmenin görüşlerini almalısınız.

· Çocuğun özel bir durumu varsa ( hastalık, sakatlık, görme veya işitme problemi, sara, hiperaktivite vb. ya da anasınıfına gitmiş olmak gibi) öğretmenin bunlardan haberdar olması öğrenci açısından çok önemlidir.

· Okulun ilk bir ayında ( okul yaşantısına alışana kadar) öğrencinin davranış değişikliklerine, sosyalleşmesine, sınıfa ve okula uyumuna okuma yazma etkinlikleri kadar önem verilmelidir.

· İlk günler çocuğa okulda neler yaptığı, neler yaşadığı, okul hakkındaki düşünceleri sorulup, anlattırılmalıdır.

· Özellikle anneler okulun ilk haftalarında öğrencinin okula daha çabuk alışması için okulda fazla durmamalıdırlar.

· Öğrencinin okulda yaşadığı sorunlarla ilgili sınıf öğretmenine ve okul rehber öğretmenine başvurunuz.

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: