ENGELLİ ÇOCUK AİLELERINE ÖNEMLİ UYARILAR

Bir insanin hayatta yasayabilecegi en güzel duygulardan ve mükemmel olaylardan birisi hiç kuskusuz çocuk sahibi olmaktir. Ancak çocugun zihin engelli oldugunun ögrenilmesi yasanan duygularin yogunlugunu degistirir. Önemli olan bu noktada anne-babalar olarak çocugunuzu kabullenmek ve onu her yönüyle sahiplenmektir.

*Engelli bir çocuga anne-baba olmak zor bir görevdir. Bu zor görevde ilk yapacaginiz is çocugunuzu kabullenmektir. Sizin çocugunuz sebebi ne olursa olsun farkli özellikleri olan bir çocuktur. Bunu kabullenme noktasi anne-baba için ne kadar zor olursa olsun ailenin mutlulugu ve çocugun saglikli yasamasi için oldukça önemlidir.

*Engelli bir çocuk için erken teshis çok önemlidir. Zaman kaybedilmeden hem saglik hem de egitim önlemleri alinmalidir.

*Çocugun oldugu gibi kabul edilmesi ileride karsilasilacak sorunlarin üstesinden gelinmesinde atilacak önemli bir adimdir. Akrabalarinizin, komsularinizin, sokakta yürürken gördügünüzü insanlarin,toplu tasima araçlarinda ki insanlarin tepkileriyle, merakli bakislariyla karsilasacaksiniz. Çocugunuzun kabulü bütün bu tepkilerden daha az etkilenmenize yardimci olacaktir. Ve siz çocugunuzu kabullenmis bir anne-baba olarak çocugunuzu topluma daha kolay kabul ettirirsiniz.

*Çocugunuzu sosyal ve fiziksel ortamlardan kisitlamayiniz. Onu eve kapatmayiniz. Parka götürün , ev gezilerine götürün. Birlikte sokaga çikip yürüyün Ona çevreyi tanitin, anlatin. Sorularina cevap verin, yüz defa da sorsa cevap verin. Çevrenizdeki insanlarin bakislari sizi kizdirmasin etkilemesin.

*Çocugunuzdan beklentilerinizi özür ve özelliklerine göre ayarlayin. Normal bir çocukla karsilastirip ayni görevleri beklemeyiniz.

*Ondan yapamayacagi bir davranisi veya beceriyi istemeyiniz. Onun sinirlarini zorlamaniz asiri yüklenmeniz kendine güvenini sarsabilir ve basarisizlik duygusuna kapilarak içine kapanmasina sebep olabilir.

*Çocugunuzu asiri korumayiniz. Tüm ile bireyleri çocuk için özveride bulunmaya hazirdirlar. Muhakkak özveride bulunulacak çocuk korunacak ama bunun da bir siniri vardir.

*Çocugunuzun yapmasi gereken beceri, davranis ve gereksinimleri çocuga firsat tanimadan aileden herhangi biri yerine getirmemelidir. Ona firsat verilmelidir.

*Ögretilmek istenilen herhangi bir konuda ilk önce aileden birisinin model olmasi gerekir. Yine yapamiyorsa sözel yardim ve fiziksel yardim yapilmalidir. Unutmayin yardim tüm gereksinimlerini onun adina yapmak degildir. Onun adina yapilan her sey ögrenmesinin ve dolayisiyla bagimsiz yasamasinin önüne konulan bir engeldir.

*Çocugunuzun tek basina bir seyler yapmasina izin veriniz. Çocugunuzun bir isi yapip o isi basarmadaki basari hissini tatmaya ihtiyaci vardir.

*Çocugunuza tutarli davranmalisiniz. Annenin, çocugun yapmasina izin vermedigi bir davranisa baba da izin vermemelidir. Ayrica söz verdiginiz bir seyi muhakkak yerin getirmelisiniz veya yerine getiremeyeceginiz sözü, vermemelisiniz. Bu çocugunuzun size karsi güvenini,inancini sarsacaktir.

*Çocugunuz bir davranisi yapamiyordu zamanla yapmaya basladiysa” Yeter ki yapsin da nasil yaparsa yapsin demeyin.”

*Tüm ailelerin yaptigi bir sey vardir. Çocuk istediginiz gibi davraniyorsa( oturup oyun oynuyor oyuncaklara ve çevreye zarar vermiyorsa ) onunla hiç ilgilenilmez farkina varilmaz. Çocuk kendinin de var oldugunu göstermek ister ve anne-babanin da varligini hissetmesini bekler ve sonucunda gürültü yaparak dikkat çeker. Artik tüm ilgiler üzerendedir çocuk amacina ulasmis dikkati çekmistir,Bagirmak bile onun için ödül sayilir.

*Diger engelli çocuklarin aileleri ile bir araya geliniz, duygularinizi düsüncelerinizi paylasiniz. Bilgi alisverisinde bulunarak rahatlayabilirsiniz.

*Çocugun içinde bulundugu engel türü hakkinda bilgi edinin. Bu sayede çocugunuza nasil davranacaginizi nasil yardimci olacaginizi, çocugun yapmis oldugu farkli davranislarin kaynagini ve gelisim seyrini daha iyi kavramis olacaksiniz.

*Engelli olan çocuk illaki sizin çocugunuz olmayabilir. Çevrenizde bir baskasina veya yakininiza ait bir ailenin çocugu olabilir. Onlari yadirgamamali ve onun da ilk önce bir insin oldugunu unutmadan özellikle acimadan ilgilenmeli çünkü yarin sizinde böyle bir çocugunuz olabilecegi ihtimalini göz ardi etmemelisiniz.

*Çocuga verilecek ceza ve ödülde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardir. Eger çocugunuzu ödüllendirecekseniz ona hangi davranisindan dolayi ödül verdiginizi muhakkak belirtiniz. Ceza verdiginizde de niçin, hangi davranisindan dolayi cezali oldugunu ona söyleyiniz.

*Çocugunuza asla fiziksel ceza vermeyiniz.

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: