ÇOCUĞUN ÇEKİNGENLİĞİNİ YENMESİ İÇİN NE YAPILMASI GEREKİR?

Okulda ve evde çekingenliği yenmesi için neler yapılması gerekir.

ÇOCUĞUN ÇEKİNGENLİĞİNİ YENMESİ İÇİN

EVDE
–         Çocukla eşit, demokratik, kaliteli bir iletişim kurulmalı. Bu anne ve babanın  da istismara uğramadığı, kendi ihtiyaçlarını ifade edebildiği , çocuğun ihtiyaçlarına kulak verilebilen bir ilişki olmalı.

–         Evde çocuğun bireyselliğini ortaya koyabildiği, bunun için yargılanmadığı , suçlanmadığı, etiketlenmediği bir atmosfer oluşturulmalı.

–         Anne baba çocuğa model olmalı.

–         Anne baba çocuğu sözel olarak sık sık taktir etmeli.

–         Çocuğun kapasitesinin altında ve üstünde beklentilerden kaçınılmalı.

–         İyi niyetli bile olsa karşılaştırma yapılmamalı. Bu çocuğu tekrar çekingenliğe iter.

–         Çocuğun başarması için ilgi ve sevgi göstermeli, taktir ve kabul etmeli.  ( Unutmayın iletişim biçiminin kendisi sevgiyi göstermenin yoludur.)

–         Profesyonel yardım almaya açık olunmalı.

OKULDA

–         Öğretmen çocuğa sosyal etkinlik alanı yaratmalı. Eğitimci birebir kendisi grup oyunları yaratıp o çocuğu işin içine katmalı, arkadaşlarını yönlendirmeli.

–         Çocuğun arkadaşlarından pozitif geri ileti alabileceği atmosfer ve alanlar yaratılmalı.

–         Öğretmenin kendisi de çocuğu sözel olarak taktir etmeli.

–         Sınıf içinde de karşılaştırmalardan kaçınılmalı.

–         Öğretmen her çocukla ikili bir ilişki, etkin bir iletişim kurabilmeli. Çünkü anaokulunda ve ilkokulda ikili ilişki kurulamadığında çocuk orada eriyor, kayboluyor.

–         Çocuğun daha yakın ilişki kurabildiği öğretmenin derslerinde o ilişkiden yararlanarak çocuğun o alanda başarılı olması sağlanabilmeli. ( Örneğin spor öğretmenleri, branş öğretmenleri ve bunun gibi eğitimciler.)

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: