ÇALIŞAN ANNE BABALAR VE SUÇLULUK

Gelişmekte olan ülkemizde çalışan Ana ve babaların sayısı giderek artmaktadır. Çalışan Annelerin bir kısmının çocukları okul öncesi dönemde bulunmaktadır.

Çalışan ana-babaların yüz yüze oldukları özgün ikilemler vardır. Bunlar çocuk bakımının düzenlenmesi, çocuğun davranışının düzenlenmesi, çocukla birlikte olunacak zamanın yaratılması ve hepsinden önemlisi suçluluk duygusunun yönetilmesidir. Aşağıdaki yorumlar suçluluk duygusu ile ilgilidir.

Feminizm çağında olunmasına rağmen, suçluluk duyan Annelerin çoğu evin dışında çalışmaktan dolayı bu duyguyu yaşamaktadır. Çalışan Annelerin büyük çoğunluğu işi bıraktıkları takdirde her şeyin daha iyi olacağını düşünürler. Bu düşünce suçluluğu doğurur. Suçluluk, çalışan ana-babalarca yapılan önemli anlaşmalara, uzlaşmalara bir tepkidir ve her ana-baba şu veya bu şekilde suçluluk duyar. Suçluluk güdüleyici olabilir, huzurlu olmayan ortamın iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Suçluluk aynı zamanda kişinin enerjisini ve isteğini tüketebilir. Eğer çalışan bir ana-babaysanız ve suçluluk duyuyorsanız aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun.

1. Mükemmel aileler, mükemmel ana-babalar ve mükemmel çocuklar yoktur.
2. İş çoğunlukla bir tercih meselesi değildir.
3. Çocuğunuzun bütün işlerini yapmak ve onun taleplerine veya aşırı isteklerine cevap vermek kesinlikle suçlulukla başa çıkma yolu değildir. Sıklıkla ana-babalar suçluluk duyarlar ve ekstra oyuncaklar alırlar ya da özrü olmayan davranışı hoş görürler, çünkü çocuğun ana-baba ilgisinden yoksun olduğu duygusunu yaşarlar. Bunu unutun. Çalışmak, çocuğunuzun daha fazla yapılandırılmaya ve sorumluluk almaya gereksinimi olduğu anlamına gelir, daha az değil.
4. Evin dağınıklığı ve hazır yemekler Annenin daha fazla suçluluk duymasını getirir. Bu suçluluk duygusu, Annenin yemek pişirmesi ve evi temizlemesi gerektiği şeklindeki geleneksel düşünceden ileri gelmektedir
5. Ana sürekli evde olduğu zaman çocukların otomatik olarak daha iyi olacağı düşüncesini tümüyle destekleyen bir araştırma yoktur. Ana-babanın çalışmasından çok, birçok faktörler karışmaktadır.

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: