Zihin arındırma nasıl olur?

Zihin Arındırma Yöntemleri

 

 Bu makalemizde, olumsuz düşünce kalıpları ile duygu yoğunluğu arasındaki bağ ve zihin arındırma yöntemleri nasıl işler konusuna bakacağız.

Evinizde, bir sürü eşya olduğunu düşünelim. Bazen bu eşyaları kaldırmak,yerini değiştirmek, temizlemek istersiniz. Böyle zamanlarda, eşyaları yeniden düzenlemek için önce dağıtmanız gerekebilir. Eşyaları gruplara ayırırsınız, evde durmasını istediklerinizi temizleyip yerine koyarsınız. Artık “ihtiyacım yok” dediklerinizi depoya kaldırırsınız. Zaman geçtikçe, evde ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz bir eşyayı, depodan geri alıp, tekrar evin, ihtiyaç olduğunu düşündüğünüz yerine koyarsınız. Böyle böyle bir de bakmışsınız ev eski haline tekrar kavuşmuş.. Sil baştan aynı düzenlemeyi yapmaya ihtiyaç duyarsınız.

Zihnimizde bunu nasıl yaparız,birlikte bakalım.

Bir durumdan, bir düşünceden sıkıldığımızı varsayalım. Konuyla ilgili ilk yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Diyelim ki, değiştirmek istediğimiz  düşünce kalıplarımız  var. Aynı evi dağıtmak örneğinde olduğu gibi, önce bu düşünceleri tespit etmeye başlarız. Bir sürü düşünce içinde, bizi zorlayan, olumsuz  duygu yoğunluğumuzu artıran düşünceleri, bir süre sonra savunma mekanizmalarımız yardımı ile bilinçaltına atarız. Bir süre bilinç altına atılan düşünceler, aynı durumla karşılaştığımız, yani “ihtiyaç duyduğumuzda”, bilinç altına itilen düşünce kalıbı, yeniden bilinç seviyesine gelir ve biz anlamlandıramadığımız şekilde, düşüncenin uyandırdığı duygu durumu ile boğuşuruz. Böyle böyle evdeki eşyaların birikmesi gibi, olumsuz duygu yoğunluğumuz da artar.

Peki ne yapmak gerekir?
Öncelikle, eşyaları depoya kaldırmak yerine, atmayı  öğrenmemiz gerekir. Eşyayı çöpe attıysak, geri getiremeyiz, değil mi?

 

Çözüme kavuşmayan düşünce kalıpları da, tıpkı depo gibi, yeniden hayatımıza katılacağından, olumsuz düşünce kalıplarını kırmak ve yerine yenilerini koymaya çalışmalıyız. Bir durumda, bir olayda, ortaya çıkan düşünce kalıbı olumsuz ise bunu farkedip, olumlu düşünce haline getirirsek ve kalıplaştırırsak, aynı durumlarda, “farklı kalıpla”, “farklı duygu yoğunluğuna” erişiriz.
Bunun için, olumsuz duygular listesi yapmakla başlayabiliriz. Ardından bu duygulara neden olan olumsuz düşünce kalıplarını tespit etmeye başlayabiliriz.

“Depoya atmadan düşünce kalıplarını değiştirmek  nasıl olur?” sorusu da bir sonraki makalenin konusu olsun.

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: