Mutlu Olmak

   Mutluluk basit bir hedef gibi görünse de sürdürülmesi zordur. Mutlu olmak genellikle memnuniyet, sevinç hissi ve yaşamınızda çıkabilecek olası sorunlara karşı mücadele iradenizin olduğu anlamına gelir ki bu kolay bir şey değildir. Hayatta sahip olduğunuz konforunuz ya da rahatlığınız ile ilişkili de değildir. Uzmanlar, insanların; genel olarak kendilerinden başka herkesin daha mutlu olduğunu düşünme eğiliminde olduğunu açıklıyorlar. Bazı çalışmalar ise mutluluğun rahatlık veya mülkiyet ile ilgisi olmadığını ortaya koyuyor. Bu ne anlama geliyor? Sağlık açısından düşünürsek sağlımız yerindeyse bu durum, mutluluk duymak için bir sebeptir. Bunun gibi örneklerle mutluluk hissi için yaşantımızda pek çok sebep bulabiliriz.

1 Adım: Düşüncelerinizi Değerlendirme

  • Düşüncelerinizi değiştirin. İnsanlar genel olarak olumsuz deneyimleri hatırlamak  ama olumlu deneyimleri unutmak eğilimindedirler. Bununla birlikte, uyum geliştirme (nöroplastisite) sayesinde beyninizin çalışma biçimini değiştirebilirsiniz. Kendinizi sizi mutlu eden faaliyetleri yaparak ve sürekli tekrarlayarak eğitebilirsiniz.
  • Farkındalık geliştirin. Olumlu düşüncelerle zihninizi işgal edin, zihin ve beden üzerindeki mutlu etkiler için aktif olarak çalışmak gerekiyor. Şu andaki deneyimlerinize odaklanın. Kendinizi yargılamayın. Bu,  hem kendinize  hem de başkalarına daha merhametli olmanız için farkındalık yaratır.
  • Meditasyon yapın, dua edin. Yoga, Tai Chi veya manevi düşünce gibi faaliyetler aslında beyninizin,  empati (diğerlerini anlama) deneyiminize dahil olan bir alanını değiştirir. Empati geliştirmeniz size daha mutlu bir hayat sürme konusunda yardımcı olacaktır.
  •  Küçük anların mutluluğunu yaşayın. Mutlu anları fotoğraflayın paylaşın. Harika güneşli bir günün tadını çıkarın. Bir arkadaşınıza iltifat edin. Size gelen bir iltifatı sevgiyle kabul edin.
  • Biraz gülümseyin, hareket edin, şarkı söyleyin. Daha çok teşekkür edin. Daha az şikayet edin.

2.Adım: Deneyimlerimizi Değerlendirme

  • Tüm deneyimlerinizin olumlu yanlarına odaklanın.  Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinin. Bu hem fiziksel hem ruhsal açıdan iyi hissetmenize yardımcı olur.
  • Zorlu deneyimleri ve sorunları, öğrenme fırsatı olarak değerlendirin.  Zorluklar ve engeller bizim mutluluk hissi yaşamamıza mani olabilir.  Bazen işler yolunda gitmiyor gibi görünebilir ancak; en büyük aksilikleri bile yarın büyük sonuçlar elde etmek için öğrenebileceğimiz deneyimler olarak düşünmek önemlidir.
  • Fikirlerinizden vazgeçmeyin. “Başarısızlığa uğradığınızda yeniden başlayın.”  Birçok fikir ilk başta başarılı olamadı. Eğer Edison, ilk başarısız deneyimin ardından vazgeçmiş olsaydı muhtemeldir ki biz yine elektrikli ampule kavuşmuş olacaktık ama Edison’u bilmeyecektik. Bu sebeple fikirlerinizden vazgeçmeyin.
  • Olumlu noktaya odaklanmak travmalarla başa çıkmanıza ve  iyileşmenize yardımcı olabilir.
  1. Adım: İyimserliği Geliştirme.
  • Yapılan bir araştırmada piyangoyu kazanan insanların, bir yıl sonra, kazanmayan insanlara göre daha mutlu olmadığı bulgusuna eriştiler. Psikolojide,  ‘hedonik adaptasyon’ adı verilen bu kavram; kişilerin alışkanlıklarından kaynaklanan bir mutluluk eşiği olduğu, iyi ya da kötü olması fark etmeksizin başımıza gelen deneyimlerin,  mutluluğumuz üzerindeki etkisinin geçici ve hızla temel seviyeye geri dönme eğilimi olduğu şeklinde açıklanır. Bizler, iyi ya da kötü yaşadığımız her şeyin etkisinden belli bir süre sonra kurtulup temel seviyemize döneceğiz.
  •  Pozitif düşünce, benlik saygısının ve genel yaşam doyumunun önemli bir bileşenidir. İyimserlik ayrıca kişisel ve iş ilişkilerinizi daha iyi hale getirmenize yardımcı olur.

Sevgilerimle

Dilek Söylemez

 

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: