Aile İletişim Dili

Aileler ile birlikte yapılan görüşmelerim esnasında dikkat ettiğim en önemli nokta ebeveyn ve çocuk arasında kurulan sözlü ve sözsüz “aile iletişim dili” oluyor. Bu, öğrenciyi tanıma da epey veriye ulaşmamı sağlıyor. Ebeveynlerin arasında kurdukları iletişim modelinin çocukları da etkilediğini düşününce konunun ne denli olduğunu belirtmeme gerek yoktur sanırım.

  • Ebeveynlerin kendi aralarındaki iletişim 
  • Kardeşlerin birbiriyle kurdukları iletişim ki bunun oluşmasında anne baba önemli faktördür.
  • Çocukların anne-baba ile  kurdukları iletişim

Tüm bunlar baştan yanlış olursa düzeltmek de aile üyelerinin hepsi ile birlikte olması gerekir. Ancak bunu düzeltirken geçmişten getirilen, kendi ailemizle kurduğumuz iletişim dili  de önemli rol oynar. O kısımdaki hataları ‘şimdi ve burada‘ ilkesinden hareketle fark edip davranışlarımızı belirlemezsek durumun çözülmesi kısır döngü halini alabilir.

 

Ailelerin genellikle yaşadığı sıkıntı, kabul edici tutum sergilememeleri ve koydukları kurallara yükledikleri anlama göre tepki vermeleri. Çocuğunuza ya da eşinize kızdığınızda kendinize şu iki soruyu  sorun.

 

  • Şu an davranışa mı kızıyorum?
  • Kızgınlığımın sebebi koyduğum kurallara uyulmaması mı?

 

 Aslında kızgınlığımızın sebebi bizim  koyduğumuz kuralların zihnimizdeki anlamları

 

Işıklar kapalı kalmalı, diş macunu ortadan sıkılmamalı, yemekten sonra tabaklar tezgaha konmalı, ben tel
efonda iken karşımdaki konuşmamalı vs.

 

Bu kuralların ihlalinde verdiğimiz tepkiler nedeni ile sorunlar yaşıyoruz aslında. Çünkü bu kurallar ihlal edildiğinde önemli hissettiğimiz bir yanımıza değiyor. Telefonda konuşurken elbisemizin bir ucunu çekiştiren çocuğa  engellendiğimiz için kızıyoruz. Diş macunu ortadan sıkıldığında bunun çok itici olduğunu düşündüğümüz ve eşimizin bizi önemsemediğini düşündüğümüzden tepkimizi kızgınlık şeklinde ifade edebiliyoruz.

Durumlara verdiğimiz tepkilerin biçimleri de bizim aile içinde kurduğumuz iletişimin nasıl olduğunu gösteriyor. Ailemizden getirdiğimiz davranışlar kalıplarını da çocuklarımıza aktarıyoruz. Bu sebeple “aile iletişim dili”  kavramının önemini bilmemiz ve çocuğumuzdan beklediğimiz davranışları önce bizim onlara sunmamız gerektiği bilinciyle hareket etmemiz dileğiyle…

Sevgilerimle,

Dilek Söylemez

 

* Sorularınızı uzman@dileksoylemez.com mail adresine iletebilirsiniz.

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: