Çocuklarda Duygusal Dayanıklılığı Nasıl Sağlarız?

Duygusal dayanıklılık, çocukların hayatında karşılaştıkları zorluklarla başa çıkma yeteneği anlamına gelir. Bu beceri, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerine, olumlu ilişkiler kurmalarına ve hayatta karşılaştıkları engellerle başa çıkmalarına yardımcı olur. Bu yazıda, ebeveynlerin çocuklarının duygusal dayanıklılığını nasıl destekleyebileceğini keşfedeceğiz.  Çocuklarda Duygusal Dayanıklılığın Önemi Çocuklarda duygusal dayanıklılık, onların stresle başa çıkma, duygusal iniş çıkışları dengeleme ve olumsuz …

4 ADIMDA DUYGUSAL DAYANIKLI OLMAK

Geçtiğimiz haftalarda zor durumlarda toparlanabilme becerisi olan resilience ile ilgili bilgiler vermiştik. Bu kavram dilimize yılmazlık, esneklik, elastikiyet, dayanıklılık şeklinde çevrilmiş olsa da yaygın olarak dayanıklılık kavramı ile ifade edilmektedir. Duygusal olarak dayanıklı olan kişilerin aksilikler, olumsuzluklar karşısında daha çabuk toparlanabildiği, değişime kolay uyum sağladığı gözlenmiştir. Ayrıca duygusal dayanıklılığı geliştirmek kişiye değişimi kabullenmeyi, planlarında esnek olabilme konusunda …

RESİLİENCE: RİSKLER VE KORUYUCU FAKTÖRLER

Psikolojik dayanıklılık doğuştan var mıdır, sonradan gelişir mi? Her ikisine de evet cevabını vererek başlamak istiyorum. Kalıtımsal özelliklerin kişilik gelişimindeki önemi yadsınamaz bir gerçek. Ancak son yıllarda nöroplastisite kavramı ile “birlikte ateşlenen nöronlor birlikte bağlanırlar” şeklinde özetlenecek Hebb teorisi karşımıza çıkmaktadır. Doğuştan getirdiğimiz ve çevresel faktörlerle öğrendiğimiz her bilgi her deneyim bu kavramla birlikte değişebilir …

DAYANIKLI BİREY OLMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Başınıza bir olay geldiğinde bunu nasıl algılıyorsunuz? Herhangi bir olayla ilgili başa çıkma becerinizi nasıl görüyorsunuz? Kendinize sürekli tekrarladığınız önyargılar var mı? Bunlar üzerinde hiç düşündünüz mü?   Haydi, gelin bu hafta sizinle bu sorulara yanıt aramaya çalışalım.   Olaylara karşı verdiğimiz tepkilerin ne olacağına dair iki şablon bulunuyor. Biri tetikleyici uyaranlar, diğeri ise zihinsel …

İŞLER TERS GİTTİĞİNDE DE DAYANIKLI KALABİLMEK

Zaman zaman beklentilerimiz hayal kırıklığı ile sonuçlanır ya da beklentilerimiz çatışır. İşler ters gider. Planlar altüst olur. Aynı anda pek çok yerde olmak isteriz ya da istediğimiz yerde değil de bulunmak zorunda olduğumuz yerdeyizdir. İnsanlar beklediğimiz gibi davranış sergilemiyor, olaylar istediğimiz şekilde gerçekleşmiyordur.   İşte böyle durumda dayanıklı kalabilen kişilerin bir özelliği var: İç denetim odağı …

DAYANIKLI OLMAYA YARDIMCI 3 FAKTÖR

Dayanıklılığın oluşması için yardımcı faktörler nelerdir?     Geçtiğimiz hafta zor durumlarda toparlanabilme becerisinden bahsetmiş, dayanıklı bireylerin dört temel özelliğini açıklamıştık. Bu hafta kişilerin dayanıklılığa sahip olunmasına yardımcı olan faktörleri açıklayacağız. Amerikan Psikoloji Derneği’ne (APA) göre bireylerin kişisel dayanaklılığına katkıda bulunan faktörlerden bazıları şöyle özetleniyor: yazının devamını buradan okuyabilirsiniz. HTHayat Dayanıklılık

ÇATIŞMA ÇÖZME YÖNTEMİ

Çatışma Çözme Yöntemi Çatışmaların zararını en aza indirmek için etkili çözüm tekniklerini öğrenin. Kendinize ve işinize daha iyi hizmet edebilmek için çatışma çözme becerilerinizi geliştirin. Çatışma Çözmenin Tanımı Çatışma, iki veya daha fazla taraflı bir sorunun ilişkilerde, işyerinde veya toplulukta ne şekilde çözüleceği konusunda görüş ayrılıklarına neden olan bir durumdur. Çatışmalar sıklıkla oluşsa da, onları …

ESNEKLİK NE DEMEK?

Esneklik: Bireylerde ve Topluluklarda Güç Oluşturma Öngörülemezlik ve kaosla dolu bir dünyada dirençlilik, gelişmek ile sadece hayatta kalmak arasındaki fark anlamına gelir. Nasıl güçleneceğinizi ve zorluklardan sonra toparlanmak için zihniyet ve becerileri nasıl geliştireceğinizi öğrenin. Bize Ulaşın Esnekliğe Giriş Esneklik, stres ve değişim zamanlarında başa çıkma ve uyum sağlama kapasitesidir. Duygusal dayanıklılık, bilişsel esneklik ve …