5 Adımda Karar Verme Yöntemi!

Yaşam içinde her gün pek çok karar veriyoruz. Bu kararların bazılarını otomatik tepkilerimizle hiç düşünmeden seçim yaparak ilerliyoruz, bazı kararlar ise bizi oldukça zorluyor. Bir dondurma için seçim yaparken pek zorlanmayız. Ancak yaşamımızda önemli değişiklik yaparken zorlanırız. Aslında iki kararda da mekanizma aynı olmasına rağmen –seçim yapmak- diğerinde zorlanmamızın sebebi seçimimizin getireceği belirsizliklere hazır olup olmadığımızdır. Kararsızlık yaşayanlar gününü düşüncelerle geçirir olasılıkları tartar biçer ama bunları mantıklı bir zemine oturtamadığı için karar veremeden kıvranır durur. Kimi zaman kararı dışarıya bırakır. Kimi zaman akışa…

Şimdi sana karar anlarında detaylıca irdeleyerek hatta yazarak uygulayacağın bir teknikten bahsedeceğim. Karar verme konusunda belirsizlik yaşadığın durumlarda aşağıdaki soruları cevaplamak belirsizliğin perdesini aralamana yardımcı olacaktır.

Karar vermeyi kolaylaştıran yöntem

Şimdi, gerçekten elde etmek istediğin şey nedir? (Bu soruyu cevaplarken yaşadığın durumla ilgili vereceğin kararda asıl olarak neye sahip olmak istediğini bulmak üzerine düşünebilirsin. Bu bir duygu bile olabilir. Özgürlük, güç, başarı, rahatlık…)

Karar verme durumunda seçeneklerini listele. Tüm tercihleri mutlaka listelemelisin. (Alternatif bakış açısı olması bakımından önemli)

Kullanacağın her seçeneğin olumlu olumsuz yanlarını değerlendir. Avantaj ve dezavantajlarını irdele. Hangi seçenek sana ne kazandıracak? İlk soruda elde etmek istediğini karşılamaya yeterli mi?

Her seçenek için en kötü senaryo ne olabilir? Düşün.

Aldığın kararlardan yaşamında olan kişiler nasıl etkilenecek? Kimler etkilenecek?

Yukarıdaki tekniği uygulamadan önce sana küçük bir tüyo vermek istiyorum. Bu sorulara cevap verirken bedenindeki tepkileri de izlemeni tavsiye ediyorum. Her seçenek için belli bir duygu yüklediysen onları fark etmen için katkı sağlayacaktır. Böylelikle aslında neyi istediğini daha iyi anlamana yardımcı olacaktır. Sonrasında en doğru kararı vereceksin.

*Bu ve benzeri konular ile ilgili soruların olursa facebook üzerinde –Dilek Söylemez / Psikolojik Danışma Destek Grubu- kapalı bir grup oluşturduk. Gruba katılarak paylaşımlarımızı takip edebilirsin.

Sevgilerimle

Dilek Söylemez

Psikolojik Danışman

İletişim:

www.dileksoylemez.com

www.instagram.com/dileginimgeleri

Hakkında dileksoylemez

Yazar, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur. Evli ve 2 çocuk annesidir. Hakkında detaylı bilgiye http://www.dileksoylemez.com/hakkimda adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: